Festival Espressivo – Koncert “Nova trio”

 

 

“Nova” klavirski trio
10. avgust 2018.g., 21h, svečana sala “Ivan Crnojevic”, Cetinje

 

Posljednji festivalski koncert rezervisan je za 10. avgust, a tom prilikom nastupiće “Nova trio” koji čine violinistkinja Tanja Bogdanovć, čelistkinja Maja Antić Kalezić kao i pijanista Oleksij Molčanov.

 

Tanja Bogdanović (1982) Nižu i srednju muzičku završila u Kotoru, klasa prof. Ljudmile Petrove i Vitalija Guljicuka. Diplomirala na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Romana Simovića.

Za vrijeme školovanja dobitnik je brojnih nagrada na repuličkim i saveznim takmičenjima, od kojih izdvaja prvu nagrdu na međunarodnom takmičenju u Barleti, kao i priznanje OMPA/ omladinsko muzičko poetske asocijacije. Bila je član Young Peace Orchestra i kamernog orkestra Camerata Academica. Nastupala je na festivalima Barski ljetopis, Cetinjsko kulturno ljeto, Espressivo festival, Budva Grad Teatar, Nikšić Guitar Festival. Tokom školovanja pohađala je seminare kod A. Kamilarova, A. Ostrovskog, X. Akeynikove. Radila u Crnogorskom Simfonijskom Orkestru sa kojim je nastupala i kao solista. Svira u kamernom orkestru Nuova i istomenom triu. Član je Balkanskog Orchestra sa kojim je nastupala u Beogradu i Japanu.

Trenutno radi u muzičkoj školi Savo Popovic i kao saradnik na Muzičkoj akademiji.

Maja Antić Kalezić je rođena u Podgorici 1986. godine. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u Muzičkoj skoli ,,Vasa Pavić” u Podgorici, a 2009. diplomirala je violončelo na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi profesora Igora Perazića.

U toku školovanja dobitnica je više nagrada na republičkim takmičenjima. Bavi se pedagoškim radom. Od 2010. je redovan profesor violončela u Muzičkoj školi “Dara Čokorilo”. Pored pedagoškog rada nastupa u kamernim sastavima i orkestrima.

Takođe, član je ,,Operosa” muzičkog festivala od 2014 godine.

Oleksij Molčanov rođen je 24.05.1961.godine u Novorosijsku (Rusija). Srednju muzičku školu završio je u Kijevu (Ukrajina), u klasi doc. Lidije Šur. Kijevski Državni Konzervatorijum i postdiplomske studije završio je 1986. godine u klasama prof. Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. U toku školovanja osvajao je nagrade kao klavirista, od kojih je značajno pomenuti pobjedu na takmičenju “Lisenko” u Lavovu 1984.godine. Već kao student je započeo aktivnu koncertnu djelatnost. Nastupao je kao solista i u brojnim kamernim sastavima u Ukrajini, Rusiji i Njemačkoj.

Po završetku školovanja počeo je da se bavi pedagogijom uporedno sa koncertiranjem. U ovom vremenskom razdoblju vrijedi zabilježiti turneje sa recitalima po Ukrajini i Libanu, nastup u Švajcarskoj, koncerte sa brojnim orkestrima (Orkestar Studio-dir. B. Schembri i V. Sirenko, Filharmonija Čerkasi-dir. A.Djačenko, Filharmonija Lviv-dir. R. Filipčuk; Filharmonija Dnjepropetrovsk-dir. J. Blinov; Filharmonija mladih Harkiv-dir. J.Janko). Poseban značaj ima saradnja u klavirskom duu sa V.Muravskim u periodu 1988-1992.godine. Ostvaren je niz programa, snimaka za Državne Radio i Televiziju Ukrajine i koncerata. Duo je dobitnik nagrade “Nova imena”. Sarađivao je sa Savezom Kompozitora Ukrajine na projektima savremene muzike i u kamernom duu sa G. Kabinim (violina).

Od 1995.godine živio je u Srbiji, đe je nastavio umjetničke i pedagoške aktivnosti. Pripremio je više programa koji su bili uspješno izvedeni na koncertima u Nišu, Kragujevcu, Zaječaru, Negotinu i Kotoru. Kao posebno značajan nastup, izdvaja se solisticki koncert na festivalu “Mokranjčevi dani”1998.godine u Negotinu. U kamernom duu sa O. Jakovljević (violina) imao je zapaženu turneju po Srbiji i Crnoj Gori 1999.godine i nastup na festivalu “Nimus”.

U Crnu Goru se doselio 1999.godine, a od maja mjeseca 2000.godine zapošljen je na Muzičkoj Akademiji Cetinje. Svoj profesionalni i umjetnički angažman uspješno nastavlja na svim značajnim scenama širom zemlje. U kamernim sastavima sa eminentnim umjetnicima ostvario velikij broj projekata. Dovoljno je spomenuti imena flautista D. Gavrića, L. Jovanovića, Z. Marinković, M. Lipovšek, S. Fransoa, N. Paklar , J. M.  Varache, Han Guolijanga; trubača T. Kerekesa, hornistu B. Lipovseka, fagotiste K. Sensteveolda, N. Jankovića, oboiste G. Porrata, N.Ristić, klarinetiste O. Popovića, V. Klenkovskog i S. Molcanovu, trombonistu A. Bencica, violiniste J. Nadrzickog i K. Akejnikovu, violiste P. Langgartnera, H. Kefera, M. Bereznickog, I. Vukčevića, P. Veličkovića, violončeliste A. Rudina, V. Uzura, I. Perazića i E. Vučeković -Veith,  Član je klavirskog dua “Aperto”sa Natašom Popović.

Nastupao je na festivalima “Mokranjčevi dani”, “Nimus”, “A Tempo”, “KotorArt”, “Montenegro music fest”, “Barski ljetopis”, “Espressivo”, ” Nei suoni dei luoghi”, “Budva Grad Teatar”. Aktivni učesnik projekta “Crna Gora jedna kulturna adresa”…

1996. i 1997. godine kao solista otvarao je sezone orkestra Niškoj Filharmoniji (dir. A. Novicki i A. Vujić). 2010. godine kao solista otvorio je sezonu orkestra Filharmoniji Čerkasi (dir. A.Djačenko), a 2011. sezonu orkestra “Crnogorski gudači” (dir.G.Krasko)…

Više puta snimao je za RTCG, Radio Televiziju Ukrajine…

Vanredni profesor i mentor je na Muzičkoj Akademiji na Cetinju.