Festival Espressivo – Program za poneđeljak, 30. jul 2018. godine

 

 

U poneđeljak, 30. jula će svoja umijeća predstaviti tri vrsna umjetnika Viktor Tretiakov i Natalia Likhopoi iz Rusije, i Miran Begić iz Crne Gore. Viktor Tretiakov, poznat po svojoj izvanrednoj tehnici i talentu ruski je violinista, pedagog i dirigent koji je dobio sve velike svjetske nagrada kao i priznanja kojima Rusija odlikuje svoje umjetnike.

Tri umjetnika nastupiće zajedno sa orkestrom Turksoy koji je platforma maladim talentovanim studentima konzervatorijuma svojih zemalja članica. TURKSOY je organizacija koja postoji od 1992. i od svog osnivanja radi na očuvanju i afirmisanju kulture turkijskih naroda (narodi koji govore turskim jezikom) i njenoj promociji ljudima širom svijeta, gdje i nastupa njihov Međunarodni kamerni orkestar. Dirigent orkestra je Mustafa Mehmandarov.

Iste večeri, dogodiće se svjetska premijera festivalske porudžbenice, kompozicije “Divertimento” Milovoja Pićurića, koja je inspirisana nematerijalnim kulturnim nasljeđem Crne Gore, čiji i sama postaje pulen.

 

ORKESTAR TURKSOY – DIRIGENT: MUSTAFA MEHMANDAROV
Muzika ima sposobnost da zajedno dovede ljude iz različitih kulturnih sredina i zemalja. TURKSOY je pokrenuo jedan od svojih velikih projekata.

S toga, uz podršku Ministarstva kulture zemalja članica, kao i rektor u Ankari Državnom konzervatoriju Univerziteta Hacettepe, Nacionalni konzervatoriju Kurmangazy Kazak, Nacionalni konzervatoriju Kirgistana, na Državnom konzervatoriju Uzbekistana, u Kazan State Z. Ismagilov , TURKSOY je okupio talentovane studente konzervatorija svojih zemalja članica i osnovao svoj Međunarodni kamerni orkestar.

Glavna svrha ovog projekta je podrška mladim muzičarima iz turskog svijeta, bez obzira na njihovu zemlju. Radom s čuvenim muzičarima i dirigentima, pružiće im se prilika da poboljšaju svoje talente i umjetničke vještine i pruže im mogućnost da razviju svoju profesionalnu karijeru, interkulturalnim dijalozima i razmjenom iskustava.

Od svog osnivanja, Omladinski kamerni orkestar TURKSOY je dao mnogo koncerata i uveo šarene melodije turskih naroda svijetu sjajnim nastupima u SAD-u, Europi, Aziji i na Balkanu.

Nakon prvog nastupa održanog 2010. godine u Ankari, glavnom gradu Republike Turske i u Istanbulu u okviru 1. Međunarodnog festivala mladih orkestara, Omladinski kamerni orkestar TURKSOY-a učestvovao je na renomiranom Međunarodnom festivalu mladih umjetnika u Bayreuthu, Njemačkoj, gde je dijelio scenu zajedno sa mladim talentima iz različitih zemalja svijeta.

U 2011. godini, mladi kamerni orkestar TURKSOY došao je sa novim repertoarom posvećen 20. godišnjici nezavisnosti Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan, Uzbekstan i Turkmenistana i snimio svoj prvi album u predsjedničkom studiju simfonijskog orkestra Republike Turske pod rukovodstvom Međunarodne organizacije turske kulture.

U 2012. godini, članovi mladog kamernog orkestra TURKSOY nastupali su u raznim gradovima SAD, Evropu i Euroaziju i izveli su Yunus Emre Oratorij zajedno sa Simfonijskim orkestrom TURKSOY u Lincoln centru u Njujorku i Muzičkom centru Stratmor u Vašingtonu.

U 2013. godini, orkestar se ponovo okupio, sa potpuno novim repertoarima, u okviru turneje u Turskoj, u organizaciji TURKSOY-a i snimio album posvećen 20. godišnjici TURKSOY-a.

U 2017. godini, mladi Kamerni orkestar TURKSOY otišao na turneju po Balkanu, gdje je izveo 7 koncerata Koji su očarali publiku iz naših srodnih zemalja, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije. Koncerti održani u Ohridu, u okviru 57. Međunarodnog Ljetnjeg festivala u Ohridu, i u Mostaru u okviru Mostar ljetnih igara, posebno su cijenjeni.

MILIVOJE PIĆURIĆ – BIOGRAFIJA
Milivoje Pićurić (1985) rođen je u Podgorici. Osnovne studije kompoziicije završio je na Cetinju u klasi prof. Žarka Mirkovića, specijalističke u Ljubljani u klasi prof. Pavela Mihelčića i master studije u Beogradu u klasi prof. Srđana Hofmana.

Njegov dosadašnji opus obuhvata kompozicije za solo instrumente, kamerne, horske, i kompozicije za orkestar, koje su izvođene na više festivala u zemlji i inostranstvu.

Bavi se primijenjenom i džez muzikom. Član je nekoliko crnogorskih muzičkih sastava sa kojima izvodi džez i avangardnu muziku. Zaposlen je u muzičkoj školi “Vasa Pavić” kao profesor na predmetima Polifonija i Osnovi kompozicije.

VIKTOR TRETIAKOV – BIOGRAFIJA
Poznat po svojoj izvanrednoj tehnici i talentu Viktor Tretjakov, ruski violinista, pedagog i dirigent, rođen je u Sibiru (Krasnojarsk) u oktobru 1946. godine. Iako je prvih 50 godina karijere proveo živjeći u Rusiji, nastupao je sa gotovo svim filharmonijskim i simfonijskim orkestrima širom svijeta (Berlin, Beč, Moskva, St. Petersburg, London, Los Anđeles, Minhen, Pariz, Drezden, Bamberg, Hamburg, Keln, Amsterdam, Čikago, Filadelfija, Klivlend, Atlanta, Detroit, San Francisko, Dalas, Pitsburg, Toronto i mnogi drugi).

Nastupao je sa dirigentima kao što su Rostropovič, Ormandi, Temirkanov, Aleksejev, Jochum, Krips, Gergiev, Fedosejev, Maazel, Kempe, Jansons, Jarvi, Levine, Mehta, von Dohnanyi, Penderecki, Previn, Kondrašin. Kao kamerni muzičar nastupao je sa najpoznatijim svjetskim muzičarima ( Rostropovič, Rihter, Borodin Kvartet, Kagan, Geringas, Kisin, Leonskaja, Lobanov, Bašmet, Gutman).

Dobitnik je svih velikih svjetskih nagrada kao i svih priznanja kojima Rusija odlikuje svoje umjetnike. U ranom djetinjstvu je počeo svirati violinu, a sa svega 10 godina (1956) upisao je Centralnu muzičku školu u Moskvi kod profesora Jurija Jankeleviča (student Abrama Jampolskog u čijoj su klasi diplomirali Leonid Kogan, Vladimir Spivakov, Ilija Kaler, Albert Markov). Sa 19 godina (1966), tokom prve godine na Moskovskom konzervatorijumu, osvojio je prvu nagradu na Čajkovski takmičenju.

Tri godine kasnije postao je solista Moskovske Filharmonije. Godinu dana kasnije (1970) je diplomirao ali je nastavio da se usavršava kod profesora Jankeleviča. 1983. godine imenovan je za umjetničkog direktora Državnog kamernog orkestra SSSR-a koji je kasnije preimenovan u Moskovski kamerni orkestar. Od 1986. do 1994. godine bio je predsjednik žirija Čajkovski takmičenja. Takođe je dugi niz godina bio profesor na Moskovskom konzervatorijumu. Od 1996. angažovan je kao profesor u Kelnu (Njemačka).

NATALIA LIKHOPOI – BIOGRAFIJA
Natalia Likhopoi studije violine završila je u klasi profesora Viktora Tretjakova sa najboljim ocjenama kao i sa razultatom izvanredne muzikalnosti i briljantne tehnike. Nastupala je širom SAD-a, Južnoj Americi, Japanu i Evropi, gdje je njenu temperamentnu i profinjenu muzikalnost publika i kritika jednoglasno pozdravila.

MIRAN BEGIĆ – BIOGRAFIJA
Miran Begić (1975) rođen je u Podgorici gdje je završio nižu i srednju muzičku školu u klasi profesora Vilija Ferdinandija. Debi sa Simfonijskim orkestrom imao je sa svojih 13. godina izvodeci koncert Feliksa Mendelsona u e-mollu. Muzičku akademiju je upisao u Podgorici, klasa profesora Miroslava Rusina, a diplomirao na Cetinju, u klasi profesora Uroša Pešića.

Magistarske studije iz violine kao i specijalizaciju iz kamerne muzike je završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod profesora Pavela Vernjikova i Erika Grinberga. Njegova izvodjačka aktivnost je vezana za koncertne podijume Italije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Austrije, Francuske, Engleske, Libana, Bugarske, Švedske, USA, Rusije I Albanije.

Nastupao je sa umjetnicima poput: Alexander Bonduriansky, Wilfried Strehle, Guigla Katsarava, Peter Langgartner, Jaroslav Nadrzicky, Viktor Uzur, Ljubisa Jovanovic, Herbert Kefer, Barbara Hendrix, Sergey Smbatyan, Jean Reis, Silva Skenderi, Darinka Matić-Marović. Više puta je nastupao kao solista sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom i međunarodnim studentskim orkestrima. Od 2001. godine nastupao je na preko 150 resitala u saradnji sa pijanistom Bojanom Martinovicem, sa kojim takodje djeluje u okviru klavirskog tria “TRITONUS”.

Snimao je za RTCG, RTS i RT Grčke. Na republičkim i saveznim takmičenjima mladih muzičara osvajao je prve nagrade; dobitinik je prve nagrade na VI Međunarodnom takmičenju “Petar Konjović” u Beogradu. Angažovan je kao vanredni profesor na predmetima violina i kamerna muzika na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Od maja 2011. godine održava masterclass-e na Konzervatorijumu “P. I. Čajkovski” u Moskvi za studente violine. Umjetnički direktor Ljetnje akademije i festivala “Esspresivo”. U oktobru 2014. godine nagradjen je titulom počasnog profesora Državnog muzičkog Instituta Ipolitov-Ivanov u Moskvi.