Festival “Maštanije” – Predstava “Kralj Lir”

 

 

Festival “Maštanije” održaće od 30. maja do 8. juna u Crnogorskom narodnom pozorištu. Na prvom regionalnom revijalnom festivalu narodnih pozorišta, pored Crnogorskog narodnog pozorišta predstaviće i Narodno pozorište Sarajevo, Naroden teatar Bitola, Srpsko narodno pozorište Novi Sad, Hrvatsko narodno kazalište Split i Slovensko narodno gledališče Maribor.

Festival će 30. maja otvoriti Narodno pozorište Sarajevo sa predstavom “Kralj Lir”  Vilijama Šekspira u režiji i adaptaciji Diega de Breje. 

Scenograf predstave je Diego de Brea, kostimograf Blagoj Micevski a dramaturškinja Džejna Avdić.

U predstavi igraju: Izudin Bajrović, Sanela Pepeljak, Mediha Musliović, Slaven Vidak, Vedran Đekić i Elma Juković.

 

Nekadašnji Bog na Zemlji, sada duboko poniženi obični smrtnik, na zalasku svog života pokušava da spozna istinu koja će ga sunovratiti u krajnju propast. Razarajuća bol saznanja da je bio prevaren i izigran gura ga u lavirint patnje koja ga pogađa neljudskom snagom i moći. Onaj koji je bio sve, sada je ništa. Sve je to kazna života na čijem kraju Lir, kada već nije mogao ranije, preuzima svu patnju na sebe, da bi se preko nje očistio. Lirov odlazak je pravi danse macabre koji ga lišava svega. Zemlja je postala grobnica, neka neko dozove sunce!

                                                                                                                                                Diego de Brea