Festival Oda životu – Najava programa za poneđeljak, 17. septembar 2018. godine

 

 

Jedan od glavnih programa ovogodišnjeg izdanja Internacionalnog festivala umjetnosti Ode to Life / Oda životu, monodrame “Pope Head: The Secret Life of Francis Bacon”, koju će izvesti poznati engleski pozorišni glumac Gary Roost, održaće se 17. septembra u 20h u muzičkoj kapeli tj. malom amfiteatru, ispred Dvorca Petrovića

“Ovaj šou je nevjerovatan. Izašao sam iz pozorišta potpuno oduvan Rustovim performansom”.

“… jedno od mojih top pet pozorišnih iskustava…”

“Toliko briljantno da sam osjetila žmarce niz kičmu”.

Ovako su kritičari i publika opisali kako se osjećaju nakon što su pogledali “Pope Head”, monodramu o proslavljenom umjetniku Frensisu Bejkonu, jednom jedinom. Ko je ustvari bio Frensis Bejkon?  Za neke genije. Za mnoge zagonetka. Opisuju ga kao kontroverznu, harizmatičnu silu prirode. Čovjek i umjetnik kojem nije bilo sličnom na svijetu.

Dok je isprobvao veš svoje majke i posmatrao se u ogledalu, na djelu ga je uhvatio otac, vojnik, i protjerao iz kuće. Mladi Frensis zajedno sa prijateljem svog oca biva poslat u Berlin. Sudbina ga potom vodi u Pariz, Olimp umjetnosti, gdje se proslavlja kao dizajner tepiha i namještaja. Nakon jedne Pikasove izložbe odlučio je da i sam počne da slika. Njegovi prijatelji kažu da je vidio život kao rizik. Zabavljalo ga je što slučajnost igra toliku ulogu u svemu. To se ogleda i u njegovim slikama. Šansa. Slučajnost.

Predstava “Pope Head”, bavi se životom, umjetnošću, psihologijom, seksualnošću i filozofijom ovog velikog umjetnika. Kroz jedan sat predstave pratimo borbu mladog umjetnika koji konačno shvata da uspjeh i tragedija idu ruku pod ruku kada odlučite da živite život punim plućima. Predstava obraća pažnju na riječi i misli slavnog umjetnika. Tekst je napisan od strane Garija Rusta, koji takođe igra u ovom komadu.

Ovo je djelo za sve ljubitelje pozorišta, ljubitelje umjetnosti i svakoga ko vjeruje da nam je život dat da bi se živio a ne samo da bi se tolerisao.