Festival Odakle zovem, Podgorica 2021 – Program za poneđeljak, 30.avgust


Drugog dana, trinaestog međunarodnog književnog festivala Odakle zovem, Podgorica 2021 – u poneđeljak, 30.avgusta, u 11 sati počeće program Kratki rezovi u Sali DODEST Kulturno informativnog centra “Budo Tomović”. Ambasada Republike Češke je pomogla u realizaciji programa, a publici će o češkoj kinematografiji govoriti višestruko nagrađivani crnogorski reditelj, scenarista i producent Ivan Marinović, poznat po filmu Igla ispod praga, koji je filmsku režiju diplomirao na FAMU – čuvenoj češkoj filmskoj akademiji.

U nastavku programa, u 11.30 sati biće prikazan film Učiteljica čiju režiju potpisuje istaknuti češki režiser Jan Hrebejk.

Ovo ostvarenje prati priču o novoj učiteljici, nakon čijeg se dolaska u školu u predgrađu Bratislave 1983. godine život roditelja i učenika okrenuo naglavačke. Potresna i vječno aktuelna priča o snazi ljudskog karaktera inspirisana je istinitim događajem.

U Vinskom podrumu Šipčanik, 13. jul – Plantaže AD u 17 sati biće održan program Gdje se voda spaja s drugom vodom – gdje će biti promovisana knjiga  Neum, Casablanca Dragana Markovine. Sa piscem će razgovarati Varja Đukić.

Knjiga Neum, Casablanca objavila je izdavačka kuća Art Rabic.

“Neum, Casablanca knjiga je o knjigama i moru, o čovjeku i usamljenosti, o zaboravu i prisjećanju, o krutosti granica i mekom šarenilu pograničja”, napisala je o knjizi recenzentica Đurđica Čilić, dodavši kako “autor u svojim zapisima kombinira svoj povjesničarski nerv, svoje znanje, ali i posve subjektivni rakurs iz kojeg gleda jedan kompleksan prostor iščitavajući ga kao palimpsest i otkrivajući sve njegove slojeve.

Istog dana, u poneđeljak 30. 09, na platou ispred Knjižare Karver, u 20 sati, u okviru programa Bez velikih riječi, molim! biće predstavljeno stvaralaštvo Dejana Matića i Ilije Đurovića.

Dejan Matić jedan je od osnivača rijetkih udruženja za promociju književnosti poput „Trećeg trga“, u okviru kojeg postoji i izdavačka djelatnost. Kao urednik objavio je stotinak knjiga poezije i proze velikih evropskih pisaca. Njegova poezija prevođena je na njemački, danski, poljski, pa čak i na katalonskijezik. Dobitnik je Nagrade Miroslav Antić za najbolju knjigu poezije u 2013.godini.

Član je Srpskog književnog društva. Živi u Beogradu kao samostalni umjetnik.

Ilija Đurović priče piše od 2005. Svoju prvu knjigu proze, „Oni to tako divno rade u velikim ljubavnim romanima“, objavio je 2014. u “Yellow Turtle Press”, izdavačkoj kući koju sam vodi. Uslijedile su “Crne ribe” (2016.) i knjiga pjesama “Brid” (2018.), koja je dobila nagradu na festivalu u Beogradu. Od 2013. živi u Berlinu, radeći kao slobodni autor i publicist. Godine 2019. bio je sudobitnik nagrade crnogorskog pozorišta za najbolju suvremenu dramu “Uspavani”. Roman  “Sampas” upravo je izašao u izdanju Trećeg trga iz Beograda.

U 21sat, ispred Knjižare Karver, biće prikazan snimak – intervju sa kosovskom rediteljicom Blertom Bašoli, koji je radio Marko Jusić. Film Blerte Bašoli Košnica osvojio je čak tri priznanja američkog festivala nezavisnog filma Sundance. Dobio je nagradu za najbolji film i najbolju režiju međunarodnog igranog programa te nagradu publike. Film će biti prikazan u 22 sata, a realizaciju ovog programa omogućio je Filmski centar Crne Gore, dugogodišnji partner festivala Odakle zovem


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × one =