Festival Purgatorije 2018 – nagrade

 

 

Žiri Trinaestog festivala Mediteranskog teatra Purgatorije 2018. u Tivtu, u sastavu Ivica Kunčević, reditelj, predsjednik žirija, Dubravka Drakić, glumica, Stevan Koprivica, dramaturg, nakon devet odgledanih predstava u zvaničnoj selekciji 30.08.2018. godine, u Tivtu, donio je odluku o dodjeli nagrada.

 

ODLUKE O NAGRADAMA:

 

  1. NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU na Trinaestom Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2018. godine, jednoglasno dodjeljuje se predstavi

            

KAD BI SOMBOR BIO HOLIVUD

u produkciji Narodnog pozorišta Sombor, Srbija

 

Obrazloženje:

Ansambl Narodnog pozorišta iz Sombora vodjen inventivnom i višeznačenjski promišljenom režijom Kokana Mladenovića donio nam je duhovitu ali i sjetnu predstavu o pogubnosti ali i šarmu provincije. Predstava ostvarena atipičnim sredsvima predstavlja posvetu filmu, teatru, nostalgična je ali i opominjuća, pravi raskošan tetarski čin u kome su svi elelemti teatarskog jezika funkcionisali besprekorno.  

 

  1. NAGRADA ZA NAJBOLJE GLUMAČKO OSTVARENJE na Trinaestom Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2018. godine, jednoglasno se dodjeljuje se glumcu:

 

MOMČILO OTAŠEVIĆ

za ulogu Iva Ledinića  u pozorišnoj predstavi Ekvinocijo u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice, Crna Gora

Obrazloženje:

 Momčilo Otašević pokazao je na osnovu  klasičnog teksta Iva Vojinovića u predstavi visokih rediteljskih standarda reditelja Ivice Kunčevića svo umijeće glumačkog zanata, nadgradjujući povjereni mu lik nekom vrstom posebne emocionalnosti, sve rijedje u savremenom pozorištu. Njegov Ivo je lik sa kojim saosjećamo, kojem u svakom trenutku vjerujemo, a da pri tom Otašević vješto izbjegava zamke patetičnog izraza. On je spontan, „ sličan nama” kako bi rekao Aristotel, uvjerljiv i siguran,  glumac koji su svakom trenutku zna što hoće i što je najvažnije, zna kako to da ostvari.

     

  1. NAGRADA ZA GLUMAČKU BRAVURU na Trinaestom Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2018. godine, dodjeljuje se jednoglasno glumici:

 

BOJANA GREGORIĆ VEJZOVIĆ

za ulogu Kraljice Margareteu pozorišnoj predstavi Kralj Rikard III u produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella Zagreb, Hrvatska 

Obrazloženje:

 Bojana Gregorić Vejzović u teškom glumačkog zadatku  igre iz „ drugog plana“  u predstavi gdje je sve podredjeno velikom liku Ričarda Trećeg uspjela je da  nenametljivo ali efektno donese sav tragizam nesrećne heroine. Njene scene su pamtljive upravo po nevjerovatnom glumačkom spontanitetu, njena gluma na momente prebacuje težište komada na lik Margarete i čini da ga ne zaboravimo po završetku predstave.

 

  1. SPECIJALNA NAGRADA za umjetničko dostignuće na Trinaestom Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2018. godine jednoglasno se dodjeljuje:

 

Pozorišnoj predstavi ORKANSKI VISOVI
 u produkciji  Festivala Barski ljetopis Bar i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ Cetinje, Crna Gora

Obrazloženje:

Orkanski visovi su specifičan tetarski ogled u kojem se jedna naizgled netetarska literature transponuje u znaimljiv i uzbudljiv pozorišni čin koji nam nudi mnogo više značenja nego sama literarna  premise. Rediteljski postupak proizašao iz neobičnog dramaturškog rakursa uslovio je preciznu i upečatčjivu glumačku igru koja nas ne ostavlja ravnodušnim. 

Žiri:

Ivica Kunčević, predsjednk žirija
Dubravka Drakić, članica
 Stevan Koprivica, član

 

Pozorišnu nagradu  «Ivana Tomičić» koju dodjeljuje Centar za Kulturu Tivat, za 2018. godinu dobio je RADIO TIVAT, za izuzetan doprinos u razvoju pozorišnog izraza.