Festival ,,Ruta” – “Ko se boji Virdžinije Vulf?”

Po motivima drame  Edvarda Olbija

“Ko se boji Virdžinije Vulf?”

Kazalište Ulysses, Zagreb i Beogradsko dramsko pozorište

Velika sala KIC-a Budo Tomović, poneđeljak, 02.03.2020. god. u 20h.

Premijera na Velikom Brijunu 29. jul 2019. godine, Premijera BDP 9. oktobar 2019.godine

Režija: Lenka Udovički

Dramaturškinja: Željka Udovičić Pleština

Kostimografkinja: Bjanka Adžić Ursulov

Scenograf: Stefano Katunar

Kompozitori: Nigel Osborne, Davor Rocco

Koreograf: Matija Ferlin

Dizajner svjetla: Andrej Hajdinjak

Asistentkinja reditelja: Rajna Racz

Asistentkinja scenografa: Paola Lugarić

Igraju:

Džordž: Rade Šerbedžija

Marta: Katarina Bistrović Derveš

Nik: Milan Marić

Hani: Nika Ivančić

O PREDSTAVI

Iz dramaturške bilježnice

“„Ko se boji Virdžinije Vulf”, komad koji već pola vijeka s lakoćom osvaja pozorišnu i filmsku publiku, ogleda se u humornim elementima crne, mračne, divlje komedije, ali i elementima melodrame, tragedije, slepstika, pa i satire, te teatarski proziva i poziva na propitivanje društvenih konvencija na originalan i snažan način, koji ovu dramu svrstava u antologijska ostvarenja svjetske, dramske literature.

Naime, Marta i Džordž, sredovečni bračni par, u sitne sate po završetku fakultetske zabave ugošćuju mladi bračni par, Nika i Hani. U toj se noći raskrinkava lažna idila učmalog malograđanskog života na provincijskom univerzitetu. Izbor tako nekonvencionalnog vremena za konvencionalna druženja otvara dramski prostor nizanju scena koje nam dopuštaju da zavirimo iza kulisa socijalno prihvaćenog kodeksa ponašanja.

U noći, u kojoj se pod izgovorom previše alkohola ruše ograde društvenih pravila, onih koje malograđanskom sigurnošću osiguravaju takozvani uspjeh, nemilosrdno se propituje naličje naše kulture i civilizacije. Kao i nama i ovim je likovima lakše da funkcionišu pod maskom normalnog života, nego da je skinu i tako rizikuju nepovratni gubitak sopstvenog oslonca u toliko potrebnim životnim iluzijama.

Savremenost ove predstave ogleda se i u tome što bez straha i vrlo nedvosmisleno najavljuje prodornu, agresivnu, na sve spremnu “novu” generaciju koja promoviše zamisao da je uspeh mjerljiv isključivo kriterijumima koje sobom nosi liberalni kapitalizam.”

Željka Udovičić Pleština

IZVODI IZ KRITIKA

“Zanimljiva i nabijena crnim emocijama i istim takvim humorom. I dramaturginja Željka Udovičić Pleština i redateljica Lenka Udovički napravile su dobar posao”

Bojana Radović, Večernji list

“Šerbedžijina igra je totalni teatar u jednom tijelu i jednoj duši.”

Davor Špišić

Nagrade: Rade Šerbedžija – Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru.

Rade Šerbedžija; Nagrada hrvatskog glumišta za glavnu mušku ulogu  u predstavi ‘Tko se boji Virginije Woolf’ u režiji Lenke Udovički

Trajanje: 150 minuta.

Kazalište Ulysses

Kazalište Ulysses prostor je prožimanja duhovno srodnih umjetnika. Otvoren je za saradnju sa svima koji šire estetske i duhovne vidike. Kretanje u umjetnosti označava aktivni odnos prema stvarnosti i istoriji. Putovanje je jedan od načina nemirenja s neminovnom sudbinom, što odlikuje mediteransku kulturu od Homera na ovamo. Tu je svaki čovjek osuđen na lutanje, fizičko ili duhovno, svako je u potrazi za sopstvenom Itakom. Putuju pojedinci i likovi, a vodi ih Uliks. I podsjeća da nikada ne prestanu da se nadaju i rade, tragaju za novim izrazima kako bi izbjegli zatvaranje u egocentrični svijet koji okreće leđa stvarnosti i drugima. Uliks je mitska i pjesnička figura luckastog uma koji s lakoćom kreće kroz jezike i kulture, spaja različito.

Osnivači Kazališta Ulysses su glumac i reditelj Rade Šerbedžija i književnik i dramaturg Borislav Vujčić. Djelovanje Kazališta usko je povezano s istarskim područjem oko Vodnjana, Fažane, Briona i Pule, a imenom je omaž književniku Džejmsu Džojsu, čija biografija i djelo svjedoče o njegovom boravku na tom prostoru. Naime, Džojs je u Puli boravio kao profesor engleskog u Berlicovoj školi stranih jezika između novembra 1904. i aprila 1905. godine.

Kroz proteklih sedamnaest sezona na projektima Kazališta Ulysses sretali su se umjetnici iz svih krajeva svijeta: od Kanade i Sjedinjenih Američkih Država do Novog Zelanda, od Čečenije i Irana do Velike Britanije, Francuske i Italije, od Bosne i Hercegovine i Slovenije do Srbije i Bolivije. Publici – koja na predstave na Tvrđavi Minor pristiže ne samo iz Hrvatske, već cijele Evrope – predstavilo se dosad više od 500 umjetnika najrazličitijih profila.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve − 10 =