Festival Ruta Podgorica – Predstava “Plah udah”


“Tih vdih” ili “Plah udah” predstava je Mestnog gledališča iz Ljubljane koja je izvedena na petoj večeri festivala RUTA Podgorica. Rađena po tekstu i u režiji Nejca Gazvode, ova porodična drama donijela je majstorsku glumačku igru, kakva se rijetko gleda čak i na festivalima ovog tipa, zaključak je svih učesnika okruglog stola, kojem je prisustvovao cjelokupan ansambl predstave, zajedno sa rediteljem. 

– Htjeli smo da uradimo predstavu koja ima posebnu atmosferu, pa otuda i ovaj naslov, jer smatram da je u teatru previše pompeznosti i agresije. Moje najdraže teme su naizgled tihe nečujne porodične drame, a inspiraciju sam crpio iz mahom američke književnosti i drame – navodi Gazvoda.

– Moj lik je moja generacija, i mene su učili – studiraj i radi, radi radi… I imaćeš sve, stan, kola, posao. Ovaj tekst je o tome, generacijski problem je u pitanju, vrijeme prolazi, sve se mijenja, ljudi se mijenjaju, i tu moramo da pronalazimo ljepotu u novim izazovima – žudimo za zbližavabjem, za nekim malim vezama i razgovorima. – istakla je Ajda Smrekar, koja tumači ulogu Petre. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen + 8 =