Festival ,,Ruta” – Predstava “Plah udah”


6. mart 2020. godine, u 20h

KIC “Budo Tomović”, Velika sala

Nejc Gazvoda

“Plah udah”

Mestno gledališče Ljubljansko, Ljubljana

Premijera: 29. novembar 2018. godine

Reditelj: Nejc Gazvoda

Dramaturškinja: Eva Mahković

Scenograf: Darjan Mihajlović Cerar

Kostimograf: Andrej Vrhovnik

Kompozitor: Loren Polič Zdravič

Igraju:

Mirjam Korban – Katarina

Jure Henigman – Marjan

Ajda Smrekar – Petra

Matej Puc – Janez

Tjaša Železnik – Maja

Lara Wolf – Tamala ( u prevodu Mala)

O PREDSTAVI

“Godinu dana nakon očeve iznenadne smrti otuđena porodica se okuplja da bi najmlađoj kćeri, koju svi zovu Mala i koja odlazi na studije u Ljubljanu, pružila što više savjeta i mnogo ljubavi. Mala ima sestru Petru i brata Marjana koji su od nje stariji više od 10 godina i mamu koja je ne razumije. Sve četvoro je povrijedila nedavna smrt oca i na njih uticala više nego što su spremni da priznaju. Petra koja sa dečkom Janezom živi u Ljubljani, uprkos odnosu punom ljubavi i duhovitosti, preživljava tužnu, gledaocima još neotkrivenu priču. Tridesetčetvorogodišnji Marjan još uvek živi kod kuće, a i zbog nekadašnje partnerke Maje, majke njegovog đeteta, samo je sjenka onoga što je nekad bio, a ona baš taj dan dolazi u posjetu. Mala ipak vidi više od zbivanja „ovdje i sad“. To veče je njena priča koju pripoveda iz vremena kad ljudi oko nje nisu više što su bili, nekih čak možda nema više. U jednoj slici i u realnom vremenu pred nama se polako otkriva priča porodice čije su male tragedije tragedije svih nas. “Plah udah” je drama o slovenačkoj porodici koja neće da osuđuje ono što jesmo, nego želi da posmatra ono najčovječnije u nama.”

Mestno gledališče Ljubljnsko Slovenija, osnovno je 1949. godine kao drugo dramsko pozorište u Ljubljani. Počelo je sa radom na skromnoj, maloj sceni sa grupom posvećenih glumaca i studenata Pozorišne akademije. Vremenom je preraslo u moderan teatar sa 35 stalnih i preko 40 gostujućih glumaca. Finansira se iz tri izvora: Ministarstva kulture Slovenije, Grada Ljubljana i sopstvenih prihoda.

MGL ima skoro 70 godina profesionalne istorije i drugo je najveće pozorište u Sloveniji sa preko 100 zaposlenih. Ansambl svake sezone izvede oko 400 predstava pred ukupno 100.000 gledalaca. Pozorište priprema prosječno 12 premijera godišnje.

Trenutna repertoarska orijenatcija MGL-a nudi publici živ, polemičan i aktuelan dijalog sa savremenim svijetom i svakodnevnicom. Raspon tekstova i tema prati novu dramaturgiju, klasični komadi rijetko su uključeni u program MGL, osim u slučajevima kada autori nude aktuelno čitanje i oštro i uzbudljivo suočavanje. Kroz sopstvene projekte i veliki broj koprodukcija MGL nudi različite žanrove i njeguje drugačije principe izvođenja, odgovarajući izazovima svijeta oko sebe.

Rekordni broj posjetilaca koji svake sezone gledaju predstave MGL, obavezuje kreatore repertoara na odluke o široko sastavljenim i komunikativnim sadržajima. Ali upravo te karakteristike – strasna angažovanost, intenzivnost, zahtevnost, kritičnost… – po našem mišljenju su (odnosno mogu biti) pokretači kvalitetnih scenskih događaja. Verujemo da niz odabranih sadržaja repertoara MGL drži ogledalo mnogim različitim slikama Evrope s početka vijeka.

Izvodi iz kritika

„Male porodične tragedije, međusobni odnosi članova porodice i pojedinačne brige, dileme i frustracije svakog lika stvaraju cjelinu koja je toliko naša, da nas moćno dotiče.”

      Kaja Novosel, Koridor

„Tema drame je vrlo relevantna, jer između ostalog govori o nedostatku komunikacije, generacijskom nerazumijevanju (danas gotovo kultna veza između bejbi bumera i milenijalaca) i porodičnim ili partnerskim odnosima.”

                   Nika Švab, Delo

„Glumački izraz slijedi konvenciju obično prepoznatu kao scenski „naturalizam“, što je očigledno odgovaralo ansamblu. Komad Nejca Gazvode, koji je i reditelj predstave, ne kreće iz generacijskog diskursa, već daje sliku specifične, anksiozne porodične situacije kao ekstrakta svakodnevice.”

Rok Bozovičar, Dnevnik

Trajanje: 150 minuta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 3 =