FIAT 2013 – Najbolja predstava “Grad demona”

 

FIAT_logo baner

 
 
 

Festival internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2013. obnovljena na inicijativu Ministarstva kulture, uz pomoć Glavnog grada Podgorice i generalnog sponzora Crnogorskog Telekoma, završen je 15. septembra u Podgorici dodjelom nagrada za predstave iz takmičarskog dijela Fiat politički teatar i koncertom riječkog benda Let 3 u Kusleovovoj kući.

Stručni žiri Festivala internacionalnog alternativnog kazališta  – FIAT 2013. u sastavu: Sonja Vukičević (predsjednica), Vasko Raičević i Matko Botić dodijelio je slijedeće nagrade:

1. Nagrada za najbolju predstavu dodjeljuje se predstavi “Grad demona” redatelja Andraša Urbana, Teatra Kosztolányi Dezső  i MASZK-a iz Subotice, Srbija

2. Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se Andrašu Urbanu, za režiju predstave “Grad demona”, Teatra Kosztolányi Dezső  i MASZK-a iz Subotice, Srbija

3. Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje dodjeljuje se Zdravku Stojmirovu,  za ulogu u predstavi  “Dnevnik  jednog ludaka”, Malog dramskog teatra Bitola iz Makedonije

Sve nagrade dodjeljene su jednoglasno.

Obrazloženje:

“Grad demona” subotičkog teatra Kosztolányi Dezső  apsurdu svakodnevnog odnosa prema Drugom prilazi začudnom scenskom estetikom, pokušavajući kazališnim sredstvima nadigrati grotesknu stvarnost kojom je okružen. Istovremeno punokrvni izdanak političkog teatra i maštoviti, zaigrani bijeg u introspekciju, “Grad demona” ističe se u ovogodišnjem festivalskom kontekstu kao predstava koja bešavno spaja vlastiti beskompromisni etički program sa estetskim probojima prema novom. Novo djelo Andraša Urbana više od svih drugih ovogodišnjih radova uspijeva biti (zlostavljano) dijete svog vremena i točno određenog prostora, i upravo se zbog toga nameće kao najbolja predstava Festivala.

Nagradu za najbolju režiju žiri jednoglasno dodjeljuje Andrašu Urbanu, za preciznost rediteljskog rukopisa i postizanje kompaktnosti u saodnosu različitih teatarskih elemenata, u rasponu od likovnih do olfaktivnih. Originalno riješene scene u kojima je vješto izbjegnuta banalnost, iako se bave temom koju je teško zadržati van tog okvira, grade višeznačne a istovremeno jasne simbole, uz niz zanimljivih asocijacija koje se smjenjuju u brzom  a ujednačenom ritmu.

Makedonski glumac Zdravko Stojmirov istaknuo se kao najupečatljiviji glumac ovogodišnjeg festivala, prije svega zbog asketske posvećenosti i maksimalne koncentracije koja odlikuje njegovu monodramsku izvedbu. Neprekidno u raskoraku izmedju govorne radnje i mazohizma pokreta, Stojmirov uvjerljivo dokazuje da je u teatru, čak i bez multimedijalnih montaža atrakcija, jedno jedino, krhko i nesavršeno ljudsko tijelo dovoljno za ustinu bitan čin pobune.

FIAT 2013 je trajao od 01. do 15 septembra i  imao je dva programska segmenta Montenegro Art Guerillu I Fiat politički teatar. Direktor FIAT 2013 je Ana Vukotić, a predsjednik Umjetničkog savjeta Slobodan Milatović.

Press Office FIAT-a

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 3 =