FIAT 2016. – Dodijeljene nagrade

 

fiat-2016-nagrade

 
 

Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2016 pokazao je put kojim može, želi i treba da ide kako bi nastavio da opravdava izuzetnu reputaciju. Iščekujući davno zasluženi status festivala od posebnog značaja, kojim bi se organizaciono snažnije  utemljio i programski bolje definisao, „FIAT, fabrika 2016.“   jasnije i odlučnije nego što je to činio ranijih godina skrenuo je pažnju na fantastične potencijale hale „Radoje Dakić“, koja se pokazala kao idealno mjesto za savremne oblike pozorišne komunikacije.  I u ovoj misiji osvajanja novih prostora, FIAT na svojoj strani ima publiku. Sve brojniju. Ta važna činjenica trebalo bi da podstakne dalju istrajnost u borbi za koncept dugoročnog  razvoja festivala, ali i za objedinjavanje umjetničkih potencijala glavnog grada.

Žiri u sastavu: predsjednica žirija Sonja Vukićević, balerina, Rosanda Mučalica, novinarka i Balša Poček, dramaturg – jednoglasno je donio sljedeću odluku:

Grand prix (najbolja predstava) – „Na dnu“, u produkciji Narodnog teatra „Aco Šopov“ iz Štipa, zbog vrhunskih estetskih i umjetničkih dometa u cjelokupnom teatarskom činu, koji je efektno uokviren ambijentom hale „Radoje Dakić“.

 

Predstava Na dnu - 2

 

Nagrada za najbolju režiju – Dejan Projkovski za predstavu „Na dnu“, u produkciji Narodnog teatra „Aco Šopov“ iz Štipa. Specifičnim rediteljskim postupkom Projkovski je upečatljivo ukrstio atmosferu klasične drame Maksima Gorkog sa eksperimentalnom formom, naglašavajući univerzalni sloj komada – pitanje (be)smisla života.

 

dejan-projkovski

 

Nagrada za najbolju glumicu – Mirjana Karanović za maestralno odigranu  kompleksnu ulogu u predstavi „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“, u produkciji BNP Zenica i Kamernog teatra 55. Svedenim glumačkim pristupom Mirjana Karanović i u ovoj predstavi briše granice između glume i stvarnosti.

 

mirjana-karanovic

 

 Najgrada za najboljeg glumca – Srđan Grahovac za ulogu u predstavi „Leptir“, u produkciji Zetskog doma, zbog hiperrealističnog izraza i organskog saživljanja sa likom i scenom koji su rezultirali snažnim dramskim udarom.

 

srdjan-grahovac

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 2 =