FIAT 2017 prateći program

 

 

Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2017 počeće 8. i trajati do 17. septembra 2017 godine. Tokom deset festivalskih dana publika će moći da uživa u mnoštvu internacionalnih predstava iz više od 9 zemalja svijeta i regiona (Rusija, Brazil, Italija, Francuska, Latvija, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Srbija) ali i izuzetno zanimljivom i raznovrsnom pratećem programu, prvenstveno likovnom, književnom, muzičkom i kreativnim industrijama.

U likovnom segmentu, na prostoru Kuslevove kuće u Podgorici, publika će moći svakog dana tokom trajanja festivala da pogleda video rad  “Just kidding”  umjetnice Jelene Tomašević, kao i izložbu radova Aleksandra Vukotića “Organika” . Pored njih, 16. septembra u ponoć publici će se predstaviti umjetnik Victor Kiss sa svojim performanskom “Probudi se kulturno”  u kojem će nam dati svoje viđenje na koji način tehnologija i rijaliti programi utiču na život savremenog čovjeka.

Kada je u pitanju književni segment, FIAT nam donosi uzbudljiv program, nekoliko promocija: nove zbirke poezije Balše Brkovića “Crno igralište”, uz moderatora Aleksandra Bečanovića planiranu za 15. septembar i promociju zbirki poezije Ahmeda Burića sa gostom, muzičarem Branislavom Saukom i moderatorom Andrejem Nikolaidisom 13. septembra. Još jedan segment književnog programa je i gostovanje poznatog latvijskog kolektiva “Orbita” koji će publici prirediti 60 minuta poezije sa primjesama muzike, videa i performansa, program koji su nazvali “Slow Show FM”. Članovi kolektiva su latvijski pjesnici i umjetnici Semion Kanin, Arturs Punte, Sergej Timofejev i Vladimir Svetlov.

Pored njih, svake večeri u prostoru pećine ispod Kuslevove kuće, u periodu od 21 do 23 časa, Daliborka Koprivica Dulić predstavljaće svoju desetominutnu poetsko-muzičku instalaciju “U daljinu”.

Novitet u programu festivala tiče se i drugih gradova Crne Gore kroz segment  “FIAT putovanje”.  Tako će predstave francuskog uličnog teatra, selekcija Florijan Gaber, nastupiti u Kotoru 9. 13. i 15. septembra , u saradnji sa JU kulturnim centrom “Nikola Đurković”  a kao najavljivano iznenađenje je i nastup i na Cetinju u saradnji sa Turističkom organizacijom Prijestonice Cetinje. Pored francuskog uličnog teatra na Cetinju će nastupiti i kolektiv Orbita sa svojim “Slow Show FM” programom. Ova gostovanja FIAT-a odvijaće se 10. 13. i 14. septembra na Trgu kralja Nikole.

U okviru ovogodišnjeg FIAT možete se aktivno uključiti u dijalog i to kroz razgovore sa Andrejom Kopač i Nikom Goršičem, razgovor planiran za 10. septembar na temu plesnog teatra a 16. septembra i sa ekipom beogradskog Festivala Dev9t o ideji, konceptu i životu festivala u Staroj ciglani.

Filmski program donosi tematsku veče 11. septembra u 11 sati, filmove “Odričem se sveta” Krsta Škanate, “Moć” Vlatka Gilića, “Zajedno” Miše Radivojevića i “Maske” Andra Martinovića po izboru urednika filmskog programa Vladimira Vučinića.

Kada su kreativne industrije u pitanju tokom trajanja festivala, od 8 – 17. septembra u Kuslevovoj kući biće izložene lampe umjetnika Anđelka Vasiljevića, lutke koje izrađuje Jelena Simić, torbe, cegeri i drugi detalji koje izrađuje Centar za ženska prava u okviru “Noise in Fashion” programa a biće tu i radionica integracija Sonje Vukićević pod nazivom “Sonja’s hand”.

Navikli smo da u doba FIAT-a slušamo dobru muziku pa će to i ove godine biti neizostavno.  Uz muzički izbor FM Mirde u Kuslevovoj kući, koncert grupe Autogeni trening 8. septembra u 23 sata u dvorištu Kuslevove kuće, sastava Beatz&Rhymes 10. septembra i grupe Freedom, 15. septembra u 22 na istoj lokaciji. 9. septembra u 22 na krovu KIC-a “Budo Tomović” nastupiće i dio benda Pussy Riot na čelu sa Marijom Aljohinom – Mašom. Kroz predstavu “Riot Days” (Dani pobune) neobični i ludi spoj videa, teatra, performansa i muzike, Pussy Riot Theatre će nam ispričati istoriju i život članica grupe nakon kontroverznog nastupa u moskovskom hramu, skrivanja, suđenja i odlaska u zatvor. Reditelj predstave je Juri Muravitski a pozivamo vas da ne propustite ovo veče na FIAT-u. Nakon nastupa na krovu KIC-a publika će imati priliku da upozna dio ekipe Pussy Riot-a i posluša njihov izbor muzike u prostoru dvorišta galerije Kuslevove kuće. Ulaz za programe je besplatan uz napomenu da će se isključivo ulaznica za koncert Autogenog treninga plaćati i to po simboličnoj cijeni od 1euro za koji će gosti za uzvrat dobiti FIAT bedž. Ovaj potez jedan od načina doprinosa razvitku kulture plaćanja ulaza na programe.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 + 4 =