FIAT ART ZONE – “Živa voda, Dabovići bb.”


Festival internacionalnog alternativnog teatra već drugu godinu zaredom posvećuje festivalski dan i odaje svojevrsnu počast svom osnivaču, idejnom kreatoru, poznatom crnogorskom dramskom piscu, producentu i reditelju Slobodanu Milatoviću, u njegovom selu Dabovići, podno Ostroških greda.

Dabovići su bili prepoznati kao „selo kulture i teatra“, s Domom kulture i ljetnjom pozornicom iznad izvora Živa voda, gdje su decenijama u okviru manifestacije „Susreti na kamenu Podostroškom“ bili gosti brojni istaknuti stvaraoci, a posebno glumci Petar Kralj, Žarko Laušević, Ružica Sokić, Miloš Žutić, Predrag Ejdus i drugi.

Kao i prethodne godine i ovog puta će „umjetnička povorka“, krenuti sa željezničke stanice Podgorica, do stanice Dabovići u Danilovgradu. Umjetnica Tamara Vujošević-Mandić, kao i prošle godine, kod Milatovićevog počivališta izvešće performans iz njegove predstave „Tobelije“. Molimo sve koji planiraju da prisustvuju omažu Milatoviću za potrebe performansa ponesu dva kamena, koji će ostati na mjestu koje je prošlogodišnjim događajem simbolično označeno i nazvano „pozorišna matica (vrelo)“, upućujući na temelj, osnovu, nasljeđe i podsjetnik obnove pozorišnog života na selu.

Pozivamo sve umjetničke „gerilce“ kao i poštovaoce pozorišta, prirode, kulinarstva i Milatovićevog djela da nam se i ove godine pridruže u „okupaciji“ Dabovića.

Koreografkinja i balerina Tamara Vujošević-Mandić, u susret ovom događaju zapisala je: Kamen iz kojeg je ponikao. Kamen njegovog djetinjstva, oštro, bijelo, toplo, misteriozno… Ritual kao uvod u drugu realnost, kao vrata, prolaz u drugi skriveni svijet. Ritual i kamen. Sudbina umjetnika, onog koji vidi mistični, efemerni svijet satkan od nagovještaja, slutnje, sentimenta. Kažu da smo prah i da ćemo se u prah i vratiti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 4 =