FIAT – Dodjela nagrada

 

 

 

Nakon deset festivalskih dana i gotovo 60 realizovanih programa, kako zvanične, takmičarske selekcije u okviru koje su realizovani francuski ulični fokus i slovenački plesni fokus, a zatim i prateći programi, književni, likovni, filmski, razgovori, muzički, kreativne industrije, ovogodišnji Festival internacionalnog alternativnog teatra završen je svečanom dodjelom nagrada u Kuslevovoj kući.

 

Odluke žirija

Fiat 2017 je i ove godine, čini se više nego ikad, pokazao internacionalni karakter, čime je opravdao značaj kao jedan od najbitnijih umjetničkih događaja, ne samo u Podgorici, već i u Crnoj Gori.

Takođe, festival je dobio i veliko pojačanje u vidu francuskog i slovenačkog fokusa, kao i autorske projekte Kapital – Djeca (Petar Pejaković i Dušan Murić) i O ćutanju i drugim imitacijama sreće (Bojana Šolaja, Anđela Novaković i Miroslav Minić).

Iako se očekuje da predstava nastala u koprodukciji FIAT-a, Tri sestre, nastavi svoj repertoarski život na pozornici crnogorskih teatara, stručni žiri festivala smatra da su institualizacija, odnosno konstantan razvoj, kao i potreba za novim prostorom, od izuzetnog značaja za budućnost festivala, pogotovo imajući u vidu da je on još odavno prepoznat kao umjetnički simbol glavnog grada. S tim u vezi, nadamo se da će pitanje koprodukcije FIAT-a koje nemaju svoj prostor, zbog čega su trenutno pred gašenjem, biti riješeno što prije, te da će se na taj način i ostvariti novi projekti koji bi obogatili našu umjetničku scenu.

 

Nagrada za najbolju predstavu 

Žiri dodjeljuje nagradu izvedbi Fossil, grupe Fluo iz Francuske, koja je kroz koreografski i zvučni performans, kao i književni eksperiment Vilijema Barouza, uspjela da u malom prostoru iznese potpuni artistički doživljaj ispunjen kreativnošću i intelektualnim promišljanjem. Kroz materijalnost knjige i manipulaciju čovjekovog pokreta, grupa Fluo na izuzetno uspješan način ispituje jačinu različitih emocija, stilova i epoha.

 

Nagrada za najbolju režiju

Nagrada za najbolju režiju se dodjeljuje reditelju Arpadu Šilingu za predstavu Dokle pogled seže, koja je rađena u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom. Specifičnost Šilingove estetike vidljiva je i u ovom projektu.

 

Nagrada za najbolju mušku izvedbu

Žiri je odlučio da nagrada za najbolju mušku izvedbu bude dodjeljena francuskom umjetniku Benoit Canteteau, zbog izuzetne posvećenosti svom zadatku. Benoit je kroz matematički preciznu koreografiju uspio da prikaže čovjekov odnos prema literaturi, i svoj njenoj mističnosti koja je čini važnim dijelom njegovog, odnosno našeg postojanja.

 

Nagrada za najbolju žensku ulogu

Nagrada za najbolju žensku ulogu se dodjeljuje Mirjani Đurđević, za ulogu majke Ibi u predstavi Kralj Ibi. U ovom djelu koje važi za klasik francuske i svjetske drame, ona je na nenametljiv način uspjela da pređe iz drugog u prvi plan, kroz izuzetnu posvećenost, kao i svjesnost sebe i svog lika.

 

Specijalna nagrada

Žiri je odlučio da specijalnu nagradu za izuzetnu ideju dodjeli  ExCompanhia de Teatro iz Brazila, za projekat Odsutne frekvencije 19 Hz. Inspirisani djelom Ž.P. Sartra Mučnina, kroz izuzetnu režiju zvuka i inovativnu dramaturgiju, oni su uspjeli da učesnike povedu na putovanje ispunjeno istorijom Podgorice, ali i potragom za sopstvenim identitetom.

 

Članovi  žirija

Sonja Vukićević, predsjednica žirija, koreografkinja i balerina

Mirko Vlahović, glumac

Balša Poček, dramaturg

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × five =