FIAT – Najava programa za srijedu, 13.09.2017. godine

 

 

Šesti dan festivala počeće gosti, treća trupa francuskog uličnog teatra koji FIAT ove godine realizuje u saradnji za Francuskim institutom i Fondacijom Petrović Njegoš. U pitanju je predstava “Bračne svađe” trupe Frichti Concept koju će odigrati na prostoru Dvorca Petrovića na Kruševcu u 19:00 sati. Koncept i koreografiju potpisuje Brendan Le Delliou koji je i jedan od izvođača predstave uz Elodie Tuquet. Brišući granice između privatnog i javnog, ovaj par sukobljava se oko nečega što zapravo i nema nikakvo značenje. Kao satirična i burleskna vizija porodične svađe, ovaj duet mješavina je plesa i predmetnog teatra na javnim prostorima sa odmjerenom dozom humora.

 

 

Nakon uličnog teatra, program se nastavlja u Amfiteatru kod knjižare Karver gdje će u 21:30 sati početi predstava koja dolazi iz Hrvatske –  “Plaža Lampeduze” (Lampedusa Beach) u produkciji Kazališta Hotel Bulić i u režiji Senke Bulić, nastala po tekstu italijanske autorke Line Prose. Predstava  govori od potapanju broda pretrpanog izbjeglicama na putu od bezimene afričke zemlje prema obalama nekog evropskog odmarališta privlačnog imena. Kao i većina putnika, utapa se Afrikanka Šauba. U dugom poetskom monologu ona govori o tom prelasku mora, o pripremama, nadama, putovanju, brodolomu i svojoj smrti. No, ovaj tekst nije tek priča o stradanju nesrećne žene, nego o društvenoj pojavi današnjeg postnacionalnog svijeta. On transcendentuje pojedinačne slučajeve jednog ili na hiljade stradalih ilegalnih migranata i pred gledaoca iznosi pitanja o gostoprimstvu, vlastitom prepoznavanju ili neprepoznavanju u drugome, otvara problematiku ženske pozicije, traži pravo građanstva.

 

 

Književnni segment nastavlja se i ove noći u Kuslevovoj kući u 23:00 sata sa gostovanjem Ahmeda Burića koji će publici predstaviti svoje stvatalaštvo, najmanje dvije knjige i kako kaže “tri lica autora”. 2016. iz radionice Burića izašle su dvije žanrovski sasvim različite knjige: prva je zbirka poezije “Hipertenzija” u kojoj donosi pred čitaoca relativno poznat rukopis, ali ga pokazuje na drugačiji način – kroz pjesme koje možemo interpretirati kao dramske, ali i introspektivne, i druga roman prvijenac “Tebi šega što se zovem Donald?” o Sarajevu, ratu, poraću, Srbima u Sarajevu, onima koji su došli u Sarajevo ili iz njega otišli.

Neke od njegovih radova čućemo uz pratnju Branka Sauke, bivšeg člana grupa Gino banana i Crvena Jabuka, jedne od važnih pojava u sarajevskom rokenrolu osamdesetih.

 

 

13.septembar je i dan kada FIAT ide na još jedno putovanje i to ovog puta u dva grada: Kotor, gdje će nastupiti francuski ulični teatar, grupa Fluo sa predstavom Fosil, na Pjaci od kina u 19:00, i Cetinje gdje će na Trgu kralja Nikole nastupiti kolektiv Orbita sa “Slow Show FM” programom.

Pored dnevnog programa festivala, kao stalna postavka u Kuslevovoj kući je likovni segment – video rad  Just kidding”  umjetnice Jelene Tomašević, kao i izložbu radova Aleksandra Vukotića “Organika”.  Kao i svake noći tokom FIAT-a u ponoć, Daliborka K. Dulić izvesti će svoju poetsko-muzičku instalaciju “U daljinu”  u pećinu Kuslevove kuće. Pored likovnog tu je i segment kreativnih industija sa lampama Anđelka Vasiljevića, lutkama koje izrađuje Jelena Simić, torbama, cegerima i drugim detaljima koje izrađuje Centar za ženska prava u okviru “Noise in Fashion” programa a biće tu i jedan neobičan second hand pod nazivom “Sonja’s hand”.

Iz festivala još jednom napominju da je ulaz za programe besplatan i pozivaju da dođete na FIAT!

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − four =