FIAT – Najava programa za treći dan, 10. 09. 2017. godine

 

 

Treći dan na FIAT-u započinje predstavom “Dokle pogled seže” u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja a u režiji Arpada Šilinga. U fokusu ove predstave nije isključivo priča koja se svrstava u okvire Crne Gore ili Balkana, više je to stanje onoga što je prepoznato kao istočno-evropljanstvo. Nastajući u procesu zajedničkog rada sa glumcima i improvizacijama i zahvaljujući ogoljenosti od dekora, kostima, svjetla i vizuelnih detalja, suštinska nit priče leži u zajedničkom bivanju na sceni.  Pored Šilinga, autorski tim čine i dramaturg Biro Bence, prevodilac i saradnik-dramaturg Kata Đarmati, kompozitorka Nina Perović i asistent reditelja Mirko Radonjić. Glumci koji nose cijelu radnju, njih osam koji igraju 25 karaktera na scenu su: Varja Đukić, Nada Vukčević, Jelena Simić, Srđan Grahovac, Dejan Đonović, Dušan Kovačević, Aleksandar Gavranić, Zoran Vujović. Predstava će se održati u KIC-u “Budo Tomović, na Velikoj sceni sa početkom u 20:00 sati. 

 

 

Prethodno najavljeno gostovanje predstave “Uštimavanje”, druge po redu, od ukupno četiri predstave slovenačkog pleasnog teatra u okviru slovenačkog fokusa po izboru selektora Nika Goršiča, otkazuje se zbog povrede autorke koncepta i izvođačice Male Kline. Kline je pretrpjela povredu kičme zbog koje je otkazala sve nastupe a njena rehabilitacija trajaće dva mjeseca. Predstava “Uštimavanje” kojom se Kline trebala predstaviti fiatovskoj publici nastala je u produkciji Mecedes Klein i Pekinpaha i svojevrsno je istraživanje scenskog izraza kroz apstraktnu koreografsku strukturu. Iz FIAT-a se nadaju da će publici ipak pružiti mogućnost da odgledaju ovaj program u budućnosti, kada se umjetnica oporavi od povrede.

Ipak, slovenački fokus biće tema 10. septembra na FIAT-u i to u razgovoru publicistkinje i dramaturškinje Andreje Kopač i Nika Goršiča, glumca, performera, režisera, pisca, urednika, plesnog i likovnog kritičara.  Andreja i Niko, u svom razgovoru koji će se iz Perjaničkog doma na Kruševcu preseliti u Kuslevovu kuću u 22:00, govoriće o istoriji plesnog teatra u Sloveniji ali još više o svim onim faktorima koji ga danas čine onim što jeste, izazovima pred kojima se umjetnici nalaze i svojim očekivanjima o daljem razvoju savremenog slovenačkog plesa.

Nakon razgovora sa Andrejom i Nikom, u dvorištu Kuslevove kuće u 23:00 publika će moći da čuje chill – trip-hop i mnogo drugih primjesa zvuka koji njeguje podgorički bend “Beats&Rhymes” Četvoročlani bend iza sebe ima dva albuma a podgoričkoj publici obećava dobru svirku.

Pored dnevnog programa festivala, kao stalna postavka u Kuslevovoj kući je likovni segment – video rad  “Just kidding”  umjetnice Jelene Tomašević, kao i izložbu radova Aleksandra Vukotića “Organika”.  Kao i svake noći tokom FIAT-a u ponoć, Daliborka K. Dulić izvesti će svoju poetsko-muzičku instalaciju “U daljinu”  u pećinu Kuslevove kuće. Pored likovnog tu je i segment kreativnih industija sa lampama Anđelka Vasiljevića, lutkama koje izrađuje Jelena Simić, torbama, cegerima i drugim detaljima koje izrađuje Centar za ženska prava u okviru “Noise in Fashion” programa a biće tu i jedan neobičan second hand pod nazivom “Sonja’s hand”.

10.septembar je i još jedan dan kada FIAT putuje u druge gradove – ovog puta na Cetinje, na Trg kralja Nikole gdje će u 19:00 nastupiti skakači na štulama u okviru francuskog uličnog teatra. Gostovanje na Cetinju realizuje se u saradnji za Turističkom organizacijom Prijestonice Cetinje.

Iz festivala još jednom napominju da je ulaz za programe besplatan i pozivaju da dođete na FIAT!

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 1 =