FIAT – Najava programa za utorak, 12. septembar 2017. godine

 

 

 

Peti dan na FIAT-u počinje francuskim uličnim teatrom koji je dio segmenta francuski fokus koji ove godine FIAT realizuje u saradnji sa Fondacijom Petrović Njegoš i Francuskim institutom. 12. septembra u 19:00 sati na platou biblioteke “Radosav Ljumović” nastupiće grupa Fluo iz Nanta sa predstavom Fossil. Koncept potpisuje Benoit Canteteau, koji je u isto vrijeme, uz Celine Challet i izvođač predstave.

Izvedba je koreografski i zvučni performans dva umjetnika tokom kojeg manipulišu svim djelovima knjige, od teksta do formata i uveza, preko autora. Radi se o fizičkoj poeziji u kojoj su tijelo i riječi prikazani kao krhke monolitne arhitekture a igra pored plesača i čitaoca i 363 knjige. Fossil povezuje materijalnost knjiga i neopipljivost riječi. Uzimajući tekstove različitih djela, tekst predstave zapravo postaje dijalog ili razgovor između Kamija, Vajda, Šekspira, Keroaka i mnogih drugih pisaca.

 

 

Pored uličnog teatra akcenat ovog dana na FIAT-u je i na segmentu nazvanom “FIAT pojačanje” kroz koji FIAT daje prostor, šansu i podstrek mladima – nadama buduće pozorišne scene. Predstava “Kapital – djeca” u produkciji Kraljevskog pozorište Zetski dom prva je predstava koja će otvoriti ovaj segment FIAT-a u utorak, 12. septembra na Velikoj sceni KIC-a Budo Tomović u 20:00. Autorski projekat Petra Pejakovića i Dušana Murića, predstava je nastala kao rezultat godinu i po dugih ciklusa radionica za djecu. Ekipa od 20 mališana sa Cetinja, uzrasta od 10 do 15 godina, pretočila je u predstavu realnost koja vedri i oblači živote svih nas, o kojoj i odrasli malo znaju, temu kapitala, ekonomski i društveni sistem u kome živimo, svijet u koji će oni zakoračiti. Kapital djeca pokušaj je stavljanja kreativnosti u službu nade oslobađanja čovječanstva od pripito- mljenosti na pohlepu i prinudu. U predstavi igraju: Aleksandar Popović, Marija Jovićević, Aleksandra Šovran, Marija Pobor, Anastasija Šovran, Ivana Popović, David Vuković, Đorđije Proroković, Andrej Lipovina, Milica Radović, Dorotea Roganović, Nikoleta Tatar , Anita Janković, Vasilije Đukanović, Milica Andrić, Filip Ivanović, Marija Andrić, Doroteja Bušković, Kristijan Kadija i Maja Marković.    

 

 

Književni program na FIAT-u takođe će imati svoje prvo predstavljanje na FIAT-u u 22:00 u dvorištu Kuslevove kuće. U pitanju je nastup Slow Show FM” kolektiva “Orbita” – gostiju iz Rige u Latviji. Kolektiv čine latvijski pjesnici koji pišu na ruskom jeziku a čiji su radovi posvećeni dijalogu različitih žanrova (književnost, muzika, video, fotogra ja, VJ, web itd.) i kultura: Semion Khanin, Arturs Punte, Sergej Timofejev i Vladimir Svetlov. Osnovana je 1999. godine, Orbita je objavila veliki broj almanaha u kojima se literarna djela pojavljuju rame uz rame sa djelima vizuelne umjetnostima – fotografijom, grafikom, slikom.

Tokom nastupa “Slow Show FM” pjesnici čitaju svoje pjesme u pratnji zvukova i šumova različitih gradova, onih koje uspiju da uhvate preko radija ili onih koje su snimili tokom posjete različitim gradovima Evrope. Ovi zvuci se prenose preko FM-a i puštaju učenicima preko tranzistora.

 

 

  1. septembar, peti dan FIAT-a zaokružiće izbor muzike FM Mirde u dvorištu Kuslevove kuće.

Pored dnevnog programa festivala, kao stalna postavka u Kuslevovoj kući je likovni segment – video rad  “Just kidding”  umjetnice Jelene Tomašević, kao i izložbu radova Aleksandra Vukotića “Organika”.  Kao i svake noći tokom FIAT-a u ponoć, Daliborka K. Dulić izvesti će svoju poetsko-muzičku instalaciju “U daljinu”  u pećinu Kuslevove kuće. Pored likovnog tu je i segment kreativnih industija sa lampama Anđelka Vasiljevića, lutkama koje izrađuje Jelena Simić, torbama, cegerima i drugim detaljima koje izrađuje Centar za ženska prava u okviru “Noise in Fashion” programa a biće tu i jedan neobičan second hand pod nazivom “Sonja’s hand”.

Iz festivala još jednom napominju da je ulaz za programe besplatan i pozivaju da dođete na FIAT!

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × one =