FIAT – Počele probe za koreodramu „Dok dišem“

U produkciji Festivala internacionalnog alternativnog teatra počele su pripreme koreodrame Tamare Vujošević Mandić „Dok dišem“ (radni naziv). To je istovremeno i treća predstava u produkciji FIAT-a od njegove obnove 2013. 

U koreodrami Tamare Vujošević Mandić propituje se pojam straha kroz patološki odnos majke i kćerke: posesivnost, strah i sadizam majke i kćerkinu introvertnost i čežnju za slobodom. 

U predstavi igraju: glumica Julija Milačić Petrović Njegoš i balerina Ana Babac. Dramaturškinja je Stela Mišković, dizajn plakata i programa potpisuje mlada dizajnerka Iva Ivanović, izvršni producent je Danilo Milatović, a fotograf Duško Miljanić.

Premijera koreodrame „Dok dišem“ planirana je za kraj marta, a biće izvedena u prostoru Galerije „Risto Stijović“ u Staroj varoši u Podgorici. Probe se odvijaju u manjim timovima, a u skladu s važećim mjerama i preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Festival internacionalnog alternativnog teatra uprkos globalnoj pandemiji, održan je početkom septembra protekle godine. Tokom deset festivalskih dana uspješno su realizovana trideset tri sadržajna i raznovrsna programa. U složenim epidemiološkim i organizacijskim uslovima, možemo biti ponosni na činjenicu da smo uz poštovanje svih propisanih mjera i preporuka, festival realizovali bez ijednog potvrđenog slučaja infekcije koronavirusom.

Povodom početka rada na koreodrami „Dok dišem“, Tamara Vujošević Mandić izjavila je: „Izuzetno mi je zadovoljstvo da, kao stari učesnik, sa dozom nostalgije, ponovo radim za FIAT. Sa velikim uzbuđenjem, nakon toliko mjeseci ne samo socijalne već gotovo „umjetničke“ izolacije ponovo se vraćamo pozorišnoj sceni. Kako bi ipak ispoštovali sve epidemiološke mjere koje nameće ovaj trenutak, na sceni će biti samo dva aktera — Julija Milačić Petrović Njegoš i Ana Babac, dok je dramaturškinja Stela Mišković. Svi se iskreno radujemo što nam je ponovo data prilika da radimo na kreiranju koreodrama a posebna zahvalnost zbog toga ide Ani Vukotić koja nam je velikodušno ponudila saradnju i omogućila da počnemo sa procesom rada“.

Tamara Vujošević Mandić odavno je poznata publici u Crnoj Gori, i izvan njenih granica, po svojim projektima i veoma priznata u domenu koreografije. Diplomirala je u baletskoj školi „Lujo Davičo“ u Beogradu. U Sarajevskom Narodnom pozorištu je kao baletski igrač ostvarila značajne solo i epizodne uloge, u klasičnim i savremenim baletima. Od 2000. radi kao baletski pedagog u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“ i paralelno osniva baletsku trupu „Ballo“, s kojom u samostalnoj produkciji radi predstave, i razvija savremeni pokret u Crnoj Gori. Kao autor-saradnik radi koreografiju i scenski pokret za Crnogorsko Narodno pozorište, i ostala pozorišta u Crnoj Gori. Nastupala je u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je četiri nagrade na Bijenalu Crnogorskog Teatra za koreografiju i scenski pokret. U preko osamdeset predstava ostvarila se kao igrač, koreograf i autor. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 − eleven =