FIAT – Program za 2. dan, 5.9.2020


FIAT će danas biti nastavljen francuskom predstavom „Nestabilno“, koja će biti izvedena na košarkaškom terenu u Njegoševom parku u 20 časova, u produkciji „Les hommes penches“, u izvođenju Nikolasa Frezoa i režiji Kristofa Huismana. Nikolas Frezo preispituje krhkost umjetnika i svijeta koji ga okružuje. U žiži njegovog interesovanja je transformacija slučajnosti u umjetnost. Frezo se usuđuje da reducira estetiku na  minimum, stremeći tački u kojoj cirkus popušta pred mišlju i meditacijom. Predstava se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom Crne Gore i Teatroskopom – regionalnim programom savremene scenske umetnosti.

U okviru muzičkog programa, filmski reditelj Nemanja Bečanović, predstaviće svoj eksperimentalni projekat „metaSound“, na krovnoj terasi KIC-a „Budo Tomović“ u 22 časa. Muzika se oslanja na tradiciju moderne klasične muzike od musique concrete do filmske i pozorišne avangardne muzike, a svoje uporište ima i u popularnoj muzici, prevashodno noise-u i kraut-rocku. U posljednje vrijeme „metaSound“ je okrenut ambijentalnoj muzici čije je uporište u soundscape-u substraktivne sinteze.

Programskom cjelinom „Film u ponoć“,  FIAT će biti nastavljen projekcijom tri studentska kratkometražna igrana filma: „Velika dostignuća“ (23′), reditelja Nikole Vučinića, čija projekcija je u ponoć, „Teplice ’78“ (9′), reditelja Slavena Sošića, koji će početi u 00:30, i projekcijom filma „Praskozorje“ (13:50′), reditelja Andrije Mugoše, koji počinje u 00:50 časova.

FIAT književni, muzički, likovni i programi iz oblasti kreativnih industrija biće prenošeni uživo preko video platforme YouTube, na našem sajtu www.fiat-montenegro.org, kao i na našim kanalima na društvenim mrežama.

Napomena: Radi demokratičnosti i transparentnosti u pogledu učešća publike u našim programima, ne postoji mogućnost onlajn prijave ili rezervacije za programe FIAT-a. Pravo prvenstva imaju posjetioci koji se pojave najkasnije 15 minuta prije početka programa na ulazu u naše festivalske prostore na krovnoj terasi KIC-a “Budo Tomović” i košarkaškom terenu u Njegoševom parku. Tako će biti izbjegnuta gužva i epidemiološki rizik. U gledalištu ima stotinu mjesta.

Ne zaboravite da posjetite i profile na društvenim mrežama, a za detaljne informacije tu je svakako i web stranica www.fiat-montenegro.org, kao i aplikacije za Android i iOS uređaje, na kojoj možete naći detalje svih festivalskih programa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 3 =