FIAT – Šestog dana predstava Antigona i promocija knjige


Šestog festivalskog dana premijerno je izvedena studentska predstava “Antigona 2.0”, za koju režiju potpisuje profesor književnosti Miroslav Minić. U predstavi igraju učenici i učenice: Filip Ćuković, Nikolina Dobre, Vasilije Marunović, Savo Šćepanović, Irena Kandić, Miloš Smolović.

Dramski tekst nastao je razmjenom mišljenja nastavnika (mentora) i učenika, na sljedeće teme: biti u Antigoninoj koži, osjećaj zarobljenosti, ljudska prava i slobode, netrpeljivost na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, površnost i tržišno orijentisana svijest fokusirana na sopstvene potrebe, izrazita neosviješćenost i devastacija svega što smo naslijedili, nasilne i dobrovoljne migracije. Predstava je sinteza klasičnog komada, kabarea i rok koncerta kroz koju su se učenici izrazili na različite načine – riječima, pisanjem, muzikom, glumom, pokretom – sačinjavajući na taj način dramsku cjelinu. Cilj ove predstave je da utiče na promjenu svijesti mladih ljudi, učeći ih da arktikulišu svoje potrebe i htjenja. „Antigona 2.0“ dobila je prvu nagradu za najbolji dramski tekst na konkursu prvog Festivala srednjoškolskog teatra Dijalog 2020.

U okviru književnog programa, upriličena je promocija knjige poezije “Šibanje”, glumca Aleksandra Gavranića. Na promociji su govorili: Ilija Đurović, pisac i Nikola Tomić, dramaturg.

Novinarka Dragana Erjavšek o knjizi je zapisala: “Gavranić s tačke gledišta savremenog lirskog junaka uzima prostor da kritikuje, ali ne zaboravlja da se pridruži grupi koju je postavio pred „tablu“. On kritikuje i svjestan je, i to je prvi korak ka spoznaji, a možda i rješavanju situacije koja je ukoračila u bespovratno”.

U 23 časa, na krovnoj terasi KIC-a “Budo Tomović”, nastupio je DJ Danilo Vučinić.

FIAT književni, muzički, likovni i programi iz oblasti kreativnih industrija prenose se uživo preko video platforme YouTube, kao i na FIAT-ovim kanalima na društvenim mrežama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 1 =