Filmski centar Crne Gore na forumu “When East Meets West” u Trstu

 

 

Partner ovogodišnjeg izdanja foruma “When East Meets West” bio je i Filmski centar Crne Gore, što je otvorilo mogućnost značajnijeg učešća crnogorskih filmskih producenata i reditelja na ovom prestižnom okupljanju evropskih kinematografija.

Forum ‘’When East Meets West’’ se održava tokom internacionalnog filmskog festivala u Trstu, a tokom nekoliko dana trajanja organizuju se mnoge prezentacije, radionice, seminari, pitching sesije, panel diskusije i dr. Tokom prethodnih osam godina “When East Meets West” postao je jedno od nezaobilaznih mjesta susreta i razmjena iskustava evropskih kinematografija. Ove godine u fokusu su bile kinematografije nordijskih i zemalja Jugoistočne Evrope, a bilo je prisutno preko 400 filmskih profesionalaca iz cijelog svijeta.

Forum organizuju Audiovizuelni fond Friuli-Venezcija-Đulija i Trst Film Festival u saradnji sa radionicama EAVE i MAIA, Deskom za Kreativnu Evropu Italije, Eurimažem.

Direktor Filmskog centra Sehad Čekić učestvovao je na panel diskusiji u okviru foruma špod nazivom “In the Spotlight”, u kojem su dati sveobuhvatni pregledi o vodećim trendovima u nordijskim i zemljama Jugoistočne Evrope. Učesnici panel diskusije su bili direktori i predstavnici filmskih fondova Albanije, Bugarske, Finske, Grčke, Hrvatske, Norveške, Srbije i Švedske. Moderator sesije bio je Martin Bleni iz magazina Screen International. Među glavnim temama panel diskusije bile su i jednakost polova u filmskoj industriji svake od zemalja, kao i programi podsticajnih mjera za snimanje u navedenim državama. Čekić je učestvovao i u programu “Who is Who: Meet the Decision Makers” u kojem je zainteresovanim akreditovanim učesnicima foruma predstavio kinematografiju naše zemlje. U sklopu foruma organizovan je i značajan broj bilateralnih sastanaka sa predstavnicima filmskih fondova.

Ove godine na festivalu u Trstu i forumu “When East Meets West” bili su prisutni i producenti i reditelji iz Crne Gore: Željko Sošić, Ivan Đurović, Jelena Mišeljić, Nikola Vukčević, Bojana Radulović i Ivan Marinović.

Projekat podržan od strane Filmskog centra Crne Gore ”Sirin” selektovan je za uglednu evropsku trening radionicu “Midpoint”, a njeno ovogodišnje izdanje je krenulo upravo tokom foruma “When East Meets West”. Na cjelodnevnim radionicama i seminarima ispred projekta su bili prisutni Senad Šahmanović, reditelj, Klaudija Botino, scenaristkinja i Veliša Popović, producent.