Filmski centar Crne Gore – Podrška za projekte u kategoriji manjinskih koprodukcija

 

 

Filmski centar Crne Gore podržaće tri projekta u kategoriji manjinskih koprodukcija u iznosu od 137.000,00 eura. To je rezultat odluke petočlane Komisije koju su činili Gojko Berkuljan, reditelj, Jovana Bojović, scenaristkinja, Pavle Simonović, reditelj, Zoran Živković, producent i Žaklina Oštir, glumica i predsjednica Komisije.

Na osnovu Odluke podržani su projekti „Nebesa“ (Srđan Dragojević, Srbija), koproducentske kompanije Montenegro Max Film, „Krvno maščevanje“ (Marija Zidar, Slovenija), koproducentske kompanije Seagull Entertainment, i „Gym“ (Srđan Vuletić, BiH), koproducentske kompanije Dogma studio.

Za projekat „Nebesa“, Srđana Dragojevića, Komisija je ocijenila da se radi o satiričnom triptihu koji iz realno postavljenih situacija često prelazi u nadrealizam i fantaziju, uz specifičan autorski pristup u obradi teme ljudske duhovne mutacije pod okriljem društvenog propadanja, dekadencije i srozavanja sistema vrijednosti, sa velikim potencijalom za međunarodni uspjeh. Za projekat „Krvno maščevanje“ („Krvna osveta“), Marije Zidar, Komisija je navela da se radi o izuzetno hrabrom, jakom i potresnom dokumentarnom filmu koji na otvoren način, bez ustezanja, pokazuje surovost i besmislenost određenih običaja koji su ukorijenjeni na našim prostorima, i kroz analizu tradicije otvara priču o svijetu korupcije, licemjerja i eksploatacije. Projekat „Gym“, Srđana Vuletića, ocijenjen je kao projekat sa inteligentnim pristupom temi, uz svedenost i nepretencioznost u rediteljskom pristupu, koji na interesantan i spretan način objašnjava univerzalne društvene norme koje nerijetko vode ka nepromišljenoj destrukciji.