Folkloraši KIC-a „Budo Tomović“ priredili spektakl

 

 

26.05.2018.

Velika sala KIC-a opet je bila mala da primi sve one koji su željeli da uživaju u godišnjem koncertu Folklornog ansambla i Narodnog orkestra JU KIC-a „Budo Tomović“. Tradicionalni koncert ovog puta bio je priređen u čast Hasana Cana Đečevića, doskorašnjeg umjetničkog rukovodioca i koreografa Folklornog ansambla KIC-a “Budo Tomović”, istaknute legende podgoričkog i crnogorskog folklora.

             Direktorica KIC-a Snežana Burzan podśetila je da se Podgorica duže od sedam decenija diči ansamblom koji igrom i pjesmom širom Evrope i svijeta promoviše bogatstvo, raznovrsnost i ljepotu našeg folklora. „Neumorni entuzijasta, čika Cano, doprinosio je razvoju folklora i očuvanju kulturne baštine Podgorice i Crne Gore“, istakla je Burzan podsjećajući i na njegove prethodnike: dr Vladimira Šoća, Ablaha Abdovića, Draška Savkovića, pozivajući da na “nekadašnji Dan mladosti – 25.maj folkloraška mladost Podgorice zaigra i zapjeva, čika Canu u čast, a nama za merak”.        

              Direktor Udruženja folklornih ansambala Crne Gore Lazar Božović čestitajući folklorašima godišnji koncert ukazao je na izuzetan doprinos koji je Cano Đečević dao razvoju folklorne scene nekadašnjeg Titograda, Podgorice i Crne Gore, radeći sa velikim strpljenjem i ljubavlju sa djecom i omladinom.

              Koncert „Hvala, čika Cano!“ bio je sve vrijeme ispunjem emocijama i predivnom energijom, a potvrdio da je čika Cano istinski tokom više od 40 godina  karijere, generacijama folkloraša nesebično prenosio ljubav prema narodnoj igri i pjesmi. Pokazivali su to fantastičnom igrom KIC-ovi igrači u koreografijama: igara iz stare Crne Gore, Vrsute, Vlaškim igrama, igrama iz Boke, albanskom igrom Šota i drugim.

            Oko 100 članova reprezentativnog i omladinskog folklornog ansambla, praćeni KIC-ovim Narodnim orkestrom, poletno, mladalački i energično plijenili su perfektnom igrom, ljepotom i stasa i kostima. Publika je gromkim i dugim aplauzima, nagrađivala njihove nastupe, a naročito dirljiv bio je prvi put zajednički nastup folkloraša i dijela KIC POP HORA u nekoliko koreografija (Vrsuta, Boka, Šokačke, Leskovac i igre iz Crne Gore) predvođen dirigentom Sašom Barjaktarovićem. Takođe, cijela sala pjevala je u glas sa Šukrijom Žutim Serhatlićem i mladom solistkinjom Anđelom Ulićević.

             Kroz najljepšu podgoričku noć folklora publiku je vodila glumica Marija Maša Labudović. Kuriozitet ove lijepe večeri prestavljalo je to da su se svi učesnici spektakla odekli honorara u znak sjećanja i poštovanja dugogodišnjeg kolege Hasana Cana Đečevića.

             Ovo je bio drugi koncert pod naslovom “Hvala, čika Cano!”, a podśećamo da je prvi organizovan u februaru ove godine kada je više od 130 članova pionorskih folklornih ansambala KIC-a „Budo Tomović“ i tivatskog KUD-a „Boka“ oduševilo publiku u Velikoj sali KIC-a.