Folklorni ansambl KIC-a “Budo Tomović” na Festivalu folklora u Albaniji


              Folklorni ansambl Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” učestvuje na “Internacionalnom festivalu folklora” koji se održava od 22. do 25. jula u Tirani, u organizaciji Federacije međunarodnih festivala plesa – FIDAF-a.

              Jedinstvenu ljepotu crnogorske narodne igre i raskoš nošnji, predstaviće prvi reprezentativni ansambl KIC-a koji će na festivalu izvesti: igre iz Crne Gore, Vrsutu, Boku, Pastiricu, ali i narodne igre i iz Gusinja i Rožaja. Takođe, svoje koncerte obogatiće nastupom mlade vokalne umjetnice Anđele Ulićević. Ona će se festivalskoj publici predstaviti interpretacijama naših izvornih pjesama.

               Najstariji podgorički folklorni ansambl KIC-a “Budo Tomović”, koji obilježava 75 godina postojanja, predstavlja našu državu na ovoj prestižnoj smotri folklora, a osim Crne Gore učestvuju i ansambli iz: Meksika, Kameruna, Bugarske, Poljske, Sjeverne Makedonije,  Bosne i  Hercegovine, Kosova i Albanije, zemlje domaćina. Ove godine je festival uključen u svjetski kalendar festivala FIDAF WORLD, a cilj je da ovaj značajni međunarodno – umjetnički festivalski projekat predstavi najbolje od tradicija i kulture zemalja učesnica.

              Podsjetimo da je KIC-ov folklorni ansambl, ovog proljeća bio učesnik festivala kultura svijeta “Cultural Heritage Days” u Šardži (UAE), a nedavno je učestvovao i na centralnoj svečanosti povodom Dana državnosti – 13. jula u Virpazaru,  izvodeći koreografiju Mirsada Ademovića dugogodišnjeg člana i saradnika u okviru folklornog ansambla, za koju je muziku potpisao Aleksandar Saša Magovčević, saradnik KIC-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × two =