Forteca Filmski Festival je otvoren i na Lipskoj pećini


28. maja IV Forteca Filmski Festival je otvoren i na Lipskoj pećini u saradnji sa Turističkom Organizacijom Prijestonice Cetinje. Festival je otvoren 25. maja na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

U uvodnom dijelu prve večeri festivala na platou Lipske pećine, publici se obratio menadžment Turističkog preduzeća Lipska pećina i Turističke Organizacije Prijestonice.

Iz Turističke Organizacije su istakli da je Filmski festival samo jedan od projekata koje oni organizuju. Sve posjetioce Cetinja u periodu koji je pred nama očekuje i izložba fotografija ptica, program Ljeto u Prijestonici ali i projekat Zelene destinacije.

Iz Lipske pećine su istakli koliko su zadovoljni novim projektima koje iz godine u godinu plasiraju na turističkom tržištu Crne Gore ali i saradnjom sa Lokalnom Turističkom Organizacijom. Zelenilo koje krasi predio Lipe Dobrske svjedoči o potencijalu Cetinja kao buduće zelene turističke destinacije.

U uvodnom dijelu je predstavljeno i mjesto u kome se Lipska pećina nalazi.

Sa terase kafea Lipske pećine se vidi Dobrsko selo. U Dobrskom selu, otvorena je jedna od prvih škola u Crnoj Gori. Naime, 1842 godine Petar II Petrović Njegoš otvorio je narodnu, seosku školu u Dobrskom selu. Nastava se održavala u Manastiru Dobrska Ćelija a škola je radila 70 godina.

Lipska pećina je nazvana po krošnjama lipe kojima je predio u kome se nalazi bio prekriven. Lipsku pećinu je stvorila Cetinjska rijeka. Ova rijeka danas nije aktivna u svom nadzemnom obliku, međutim, njeni nekadašnji podzemni kraci su i danas puni vode.  

Na području Cetinja se nalazi više od 1000 speleoloških objekata a najpoznatije pećine medju njima su: Cetinjska, Lipska i Obodska.

Lipska pećina je posjećivana i u 19. vijeku kada se u nju ulazilo preko užeta. Prvi posjetioci svjedoče o činjenici da pećinom vlada mrak a čuju se samo kaplje vode, čiste kao suza.

Sinoć je otvoren i program VEČERI NA LIPSKOJ PEĆINI. Svakog petka i subote, pored bogatog programa, posjetoce i goste Lipske pećine očekivaće i večernja tura pećinom u trajanju od 60 minuta po sniženim cijenama.  Sinoć, a i u noći koja je pred nama 29. maja ova tura će početi u 10h.

Marko Vujanović je ispred Turističke organizacije poželio dobrodošlicu gostima Festivala i istakao kako će Prijestonica Cetinje u budućnosti dočekivati turiste sa novim i izuzetnim sadržajima koji će upotpuniti njihov boravak u Crnoj Gori. Direktor Turističkog preduzeća Lipska pećina istakao je da je Lipska pećina prvi i jedini speleološki objekat u našoj zemlji koji je valorizovan i osposobljen za posjete savremenim stazama i osvjetljenjem.

28. maja je prikazan film Goliat/Goliath, švedski film iz 2018 godine, kao i film Charter, koji je isto švedsko ostvarenje ali iz 2020 godine.

Za 29. maj su programom predviđeni filmovi:

  • Čovjek koji se igrao sa vatrom dokumentarna drama iz 2018 godine
  • Savršeni pacijent  Drama, triler iz 2019 godine

Svi filmovi koji su dio ovog festivala će u ograničenom vremenskom periodu biti dostupni i onlajn. Festival obezbjeđuje onlajn prikazivanje u periodu od 25. maja do 8. juna ove godine. Kako biste iskoristili i ovu mogućnost i filmove pogledali u udobnosti vaših domova prijavite se na  mail adresu: pass@fiffp.com radi unosa podataka za otvaranje digitalne platforme. (oznacite mail sa: ONLINE SCREENING i vase ime).

Rezervacija mjesta je obavezna i za 29.maj i to putem broja telefona: 067 00 30 40.
29. maja projekcija počinje od 20:30h.

Partneri projekta:

Lipska pećina Cetinje, Fakultet dramskih umetnosti Cetinje, TOC – Turistička organizacija Cetinje, Ambasada Švedske u Crnoj Gori, JU  Kulturni centar “Nikola Đurković”  Kotor, Turistička organizacija Kotor, Filmski centar Crne Gore, Kinoteka Crne Gore, Grad Kotor, Mjesna zajednica Perast, Katolička crkva Perast, Pravoslavna crkva Perast, Muzej Perast, Dom kulture Berane

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two + 8 =