Fraktura i OKF – Novi roman Milorada Popovića „Čovjek bez lica“

 
 

„Čovjek bez lica“ naslov je novog romana Milorada Popovića koji je nedavno objavljen u Zagrebu, u izdanju Frakture i Otvorenog kulturnog foruma. Urednik izdanja je Seid Serdarević, dok su za izdavače potpisani Sibila Serdarević i Goran Martinović. Dizajn naslovnice potpisuje Vedran Klemens. Miljenko Jergović zapisuje o romanu da se radi o mogućem crnogorskom životopisu jedne nestale zemlje.

„Priča je to o ljuduima iz središta i o ljudima s ruba, čije su sudbine i zloće upisane u jednu širu društvenu sudbinu. Knjiga snažna, uzbudljiva i duboko beznadna. Crnogorski magijski realizam, gdje magija proizilazi iz ljudskih karaktera, a ne iz eventualnih spisateljskih namjera“, piše Jergović.

Milorad popovoc Covjek bez lica - naslovnaU pogovoru knjige stoji: „Kada, upravo na dan Antibirokratske revolucije, 7. oktobra 1988. u svom stanu u Titogradu Šćepan Dragišić dobije vijest da mu je preminuo otac Tripko, i ne sluti što će sve doznati o svome ocu, svojoj zemlji Crnoj Gori, sistemu, ali nadasve o špijunima te njihovim tajnim dvostrukim i trostrukim životima koji će se pred njim razotkriti iz papira koje kriju kovčezi što su mu došli u nasljedstvo. Ispisujući Tripkov život i život njegove porodice, poznanika i nadređenih, Milorad Popović napisao je najveći špijunski roman naših dana. Čovjek bez lica roman je o Crnoj Gori i Jugoslaviji, o dvadesetom stoljeću u kojem se susreću stvarne povijesne osobe i fiktivni likovi, o idealima i odustajanju od njih, o prevratima, nastajanju i rastakanju država i velikih ideja. No to je prije svega roman o nesalomljivima, o onima koji najdublje vjeruju u ideale, o špijunima koji nisu tajni agenti iz filmova, već možda tek obični knjižničari. Čovjek bez lica snažna je epopeja o ljudima za koje znamo da su tu oko nas, ali o kojima ne znamo ništa, osim da o njima i njihovim procjenama ovise vladari i sudbine naroda. U širokom zamahu od crnogorske vlade u emigraciji u Italiji nakon Prvoga svjetskoga rata do naših dana Milorad Popović ocrtao je povijest prevara i prevrata, vjere i nevjere, osobnih tragedija, velikih herojstava i još većih izdaja te tragičnih ljubavi koje jedine i mijenjaju svijet.“

Milorad Popović rođen je 1957. u Lipi Cuckoj kod Cetinja. Objavio je knjige poezije: „Sa trga glodara“, Cetinje, 1981, „So Jude“, Cetinje, 1982, „Nema više klađenja“, Podgorica, 1985, „Red se polako zavodi“, Nikšić, 1987, „Cetinjski ljetopis“, Podgorica, 1991, „Nesigurna zemlja“, Cetinje, 2005, i „Raskršća“, Cetinje, 2008, te knjige eseja: „Mali narod i nacionalizam“, Cetinje, 1997, „Crnogorsko pitanje“, Ulcinj, 1999, „Podijeljena nacija“, Podgorica, 2010, i „Njegoš i crnogorska nacija”, Cetinje, 2011, „Njegoševo nasljeđe“, Cetinje-Podgorica, 2013. Autor je dva romana: ,,Karnera“, Zagreb-Cetinje, 2012, u izdanju Frakture i OKF-a, za koji je 2013. godine dobio nagradu Meša Selimović u Tuzli. Djela su mu preveđena na desetak stranih jezika, a dobitnik je više nagrada za književnost. Ima status istaknutoga kulturnog stvaraoca Crne Gore.

Više o novom romanu uskoro na sajtu Otvorenog kulturnog foruma: www.okf-cetinje.org