Galerija Atelje DADO – Izložba umjetnika Helidona Đerđija

 

 

U srijedu, 18. jula, s početkom u 20h, u Galeriji Atelje DADO biće otvorena izložba umjetnika Helidona Đerđija pod nazivom SHKODAR Lake.

Izložba se bavi pitanjem ekosistema Skadarskog jezera kao neodvojivog tijela vode koje je, s jedne strane, metafora budućih kulturalnih, političkih i ekoloških uvezivanja, saradnje i nade, dok s druge funkcioniše kao okvir za višestruke konfliktne verzije istorije, kao i prirodni amfiteatar izložen savremenim opasnostima koje nose prenaglašeni konzumerizam, pohlepa i nedostatak poštovanja za prirodu.      

Helidon Đerđi (Helidon Gjergji) rođen je i odrastao u Tirani (Albanija), gdje je započeo studije umjetnosti i stekao bečelor diplomu na Akademiji umjetnosti. Godine 1997. preselio se u Čikago, gdje je magistrirao u oblasti teorije i prakse umjetnosti na Nortvestern univerzitetu i prvi put izlagao svoje radove u Americi.

Tokom svoje karijere, Đerđi se bavio različitim formama umjetnosti, od slikarstva, preko medijske instalacije, do arhitekture. Koliko god različite bile ove forme, Đerđijevi radovi dosljedno su ispitivali poroznost i krhkost granica između medija, sopstva i parametara individualnog angažmana.

Đerđi je nastavio da istražuje senzorno konstituisanje sopstva u instalacijama koje su kreirane ne samo za ključne javne izložbe već i za javne prostore. Mala retrospektiva Đerđijeve video umjetnosti napravljena je u Nacionalnoj umjetničkoj galeriji Albanije 2014. godine. Pored njegovih djela prilagođenih specifičnim izložbenim prostorima, Đerđi je takođe stvarao monumentalna djela javne umjetnosti. Prenio je osnovne elemente javnog tržišta u izložbeni prostor, istražujući ulogu mirisa u našoj percepciji, iskustvu i pregovorima o našem svijetu.

Helidon Đerđi bio je, takođe, i jedan od tri umjetnička direktora međunarodnog festivala savremenih vizuelnih umjetnosti, filma, arhitekture, muzike i književnosti – Tirana Open.        

Kustostkinja izložbe je istoričarka umjetnosti, Ana Pavlović-Ivanović, a izložba se može pogledati do 5. septembra, 2018. godine. Ulaz je slobodan.