Galerija „Centar“ Podgorica – Izložba instalacija Jelene Đukanović i fotografija Relje Erakovića

 

Galerija Centar

 
 

U poneđeljak, 21. decembra sa početkom u 19 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba instalacija Jelene Đukanović i fotografija Relje Erakovića pod nazivom Uzemljenje ili Fake.

Jelena Đukanović je završila Školu za industrijsko oblikovanje – Odsek za dizajn tekstila u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti – Katedra tekstila 1985. godine u Beogradu a 2006. godine je magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju – vajarski odsjek kod prof. Pavla Pejovića.

Član je ULUCG od 1999. godine a status samostalnog umjetnika stiče 2006. godine. Bila je kostimograf za 17 pozorišnih predstava, 9 TV drama, 8 igranih filmova, 20 reklamnih spotova i 5 scenografija i 8 autorskih kolekcija inspirisanih tekstilnom kulturnom baštinom Crne Gore.

Relja Eraković je rođen 1975. godine u Titogradu. Diplomirani je filmski i televizijski snimatelj. Radio je kao asistent kamere na tri igrana filma; samostalno je snimao kratke, namjenske, studentske, dokumentarne filmove, muzičke i komercijalne spotove. Kao snimatelj i reditelj snimio je šest dokumentarnih filmova. Bavi se umjetničkom fotografijom. Imao je tri samostalne izložbe a izlagao je na preko dvadeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Od 2006. godine angažovan je u nastavi na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju kao honorarni saradnik u nastavi i honorarni predavač.

U uvodnom tekstu kataloga izložbe istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević je, između ostalog, zapisala: „Skulpture u proširenom polju, termin Rozalind Kraus, koji podrazumijeva dvije bitne premise skulpture – prostor i materijal, oznaka je i novih radova Jelene Đukanović Uzemljenje ili Fake (eng. loša kopija, lažno, prevara, falsifikat). To je nastavak njenog istraživanja tradicije iz ciklusa Hello Mr. Fibonacci. Koristila je „paučinu“, nematerijal, netkani međupostavni tekstil da napravi forme nekih davnih modnih stilova, sa vidljivom konstrukcijom. Ona označava prolaznost, krhkost i razorni uticaj vremena … Govor tijela je ono što je neka vrsta matrice za fotografije Relje Erakovića u ciklusu Prolaznost – Neprolaznost.

Modeli su „obučeni” u stilizovane odjevne predmete Jelene Đukanović, a fotografijama se markiraju mjesta kolektivne memorije kao što su Rimski most na Moštanici, stećci, suvomeđa, skakala, stada ovaca na pašnjaku, ilustrujući  protok vremena u dugoj tradiciji života u ovim krajevima“.

Izložbu, koja se može pogledati u galeriji „Centar“ narednih mjesec dana, otvoriće Nataša Nikčević, istoričarka umjetnosti.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA O IZLOŽBI KLIKNITE NA 
NASLOVNU STRANU KATALOGA

Izlozba Jelene Djukanovic i Relje Erakovica - katalog