Galerija Josip Bepo Benković Herceg Novi – Izložba radova Tamare Žderić

 

 

U galeriji Josip Bepo Benković, 27.03.2018.godine, u 19 časova, biće otvorena izložba radova autorke Tamare Žderić. Postavku čini oko trideset radova rađenih kombinovanom tehnikom (tuš i pero, uljane boje, akvarel).

O svojim radovima Tamara je zapisala: “Svet žuri, rastače se, promiče, izmiče, pada, uzdiže se, juri nezaustavljivo. Ne stižemo da sve informacije pohranimo u sebe, ne uspevamo da za vreme ovog našeg kratkog života dotaknemo, dodirnemo, pojmimo, obuhvatimo, raščlanimo silnu količinu pojava i pojmova koji nas okružuju. U savremenom svetu, punom straha, pre svega onog skrivenog, iskonskog, ne dozvoljavamo sebi da se bavimo sitnicama koje nas okružuju, njihovim postojanjem i njihovim kretanjima. Često nismo svesni života koji se krije u jednom drvetu, grumenu zemlje, deliću tkanine, razmazu boje. A taj svet je fantastičan, neopisiv, neponovljiv i mora da se doživi svakim delićem našeg osećajnog bića. U svojim radovima, tragam za takvim, dinamičnim, eruptivnim kretanjima, ali i onim treperavim, nežnim, krhkim, jedva opaženim. Ne ograničavam se na jedno likovno sredstvo, tu su i tuš i pero, uljane boje, akvarel. Tuš i pero najviše koristim, instiktivan odabir. Otkrivanje  novih svetova sadržanih u raznim pojavama i predmetima oko mene, dovelo me je do toga da sopstveno postojanje, ali i postojanje sveta kome pripadam, shvatim kao uzbudljivu igru koja se odvija bez kraja i konca”.

Tamara Žderić rođena je 1990. godine u Beogradu. Osnovne studije slikarstva završila je na Fakultetu likovnih umetnoosti u Beogradu. Master studije slikarstva završila je na istom fakultetu 2015. godine, i trenutno je na doktorskim studijama. Član je Udruženja likovnih umjetnika Srbije od 2018. godine.

Izlagala je na niz kolektivnih i samostalnih izložbi. Dobitnik je više nagrada iz oblasti likovne umjetnosti.

Iložbu će otvoriti kustos Galerije Jasmina Žitnik.