Galerija Josip Bepo Benković – Otvorena izložba slika Sabahete, Suada i Irvina Masličića

 

 

U utorak 15. maja 2018. godine, u Galeriji Josip Bepo Benković otvorena je izložba slika Sabahete, Suada i Irvina Masličića. Postavku čine 54 djela, tri umjetnika,  tri likovne priče koje zajedno čine umjetnički svijet porodice Masličić, spoj Mediterana i Sjevera.

Izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti i kustos Galerije Jasmina Žitnik i tim povodom o slikarstvu Sabahete, Suada i Irvina Masličića rekla:

“…. Porodica Masličić svrstava se u one dragocene primere porodičnog čuvanja i negovanja lepih umetnosti, u helenskom duhu spoja Dobrog i Lepog. Sabaheta, Suad i Irvin Masličić razvili su individualne umetničke svetove, te se može reći da su tri umetnika ujedno i tri priče.

Na platnima Sabahete Beke Masličić predeli severne Crne Gore se na čudesan, bajkovit način stapaju sa mediteranskom svetlošću. Sudaraju se veselo brda i palme, lebde na nebu začudni oblici, kućice se zbijaju jedna uz drugu, a od boja preovlađuju ljubičasta, plava i zelena. Ima na ovim slikama nešto od ljupkosti Rokokoa ali bez površnosti ovog stila. Svet je to viđen očima deteta.

Slike Suada Masličića podsećaju na snohvaticu koja zavija u svilu razmišljanja umetnika o prirodi i čoveku te mestu ljudskog bića na planeti. Iz izmaglice izranjaju modre ptice, svežnjevi sušenog bilja i čaja, medovina nekog dobrim delom izgubljenog sveta harmonije i brige, izgubljenog Raja, koji nas, ne bez potresne note, podseća na današnjicu divlje izgradnje, gubitka interesovanja, zagađenja, pa i izumiranja vrsta, na čijem kraju se vrlo lako može naći i čovek.

Sa slikama Irvina Masličića, najzad, kontempliramo o poreklu živog sveta na zemlji, a to je voda. Tonemo u koloristični svet podmorja, čudesan i beskrajno raznolik, a čiji su deo i fosili kao očuvana svedočanstva porekla, evolucije, pa tako i samog ljudskog bića. Sa sadašnjošću se stapaju eoni prošlosti svedočeći o čudu života na zemlji; to bi mogla biti umetnička strana priče koja vodi sve do savremenih istraživanja mikrobiologije i genetike…..“

U živopisnom slikarstvu porodice Masličić možete uživati  tokom mjeseca maja u Galeriji Josip Bepo Benković.