Gospa od Škrpjela – Nastup Festivalskog orkestra KotorArta

 

Logo KotorArt-a

 
 

KotorArt Don Brankovi dani muzike
Petak, 7. avgust / Perast, Gospa od Škrpjela, 21 h
Koncert: „Barok s ukusom Brazila“

 

Na Gospi od Škrpjela, u petak 7. avgusta, nastupiće Festivalski orkestar KotorArta, predvođen maestrom Helderom Trefcgerom. Kao solistkinja, Sara Lakičević će na trubi izvesti solo dionicu u „Koncertu u f-molu“ Georga Filipa Telemana i „Končertinu za trubu“ Žozea da Silve. Pored toga, publika će imati priliku da sluša i kompozicije brazilskih autora, kao što su Vila-Lobos, Santoro, Nepomuseno, Agviar i dr. Sara Lakičević je nakon završene škole u Kotoru i FMU u Beogradu, upisala master studije na Konzervatorijumu „Liceu“ u Barseloni. Koncert počinje u 21 sat, a prevoz je organizovan iz Kotora i Perasta.

Biografije umjetnika
Sara Lakičević, truba, nakon završene Srednje muzičke škole Vida Matjan u Kotoru, u klasi prof. Momira Petričevića, diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Mladena Đorđevića. Pohađala je majstorske kurseve Tibora Kerekeša, Daria Teskerе, An-Marie Sundberg, Rajnholda Fridriha, Fransiska Paća Floresa. Nastupala je kao članica Simfonijskog orkestra Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu, Banjalučke filharmonije, kao i Brass Quinteta. Od 2006. godine članica je Gradske muzike Kotor, a od 2014. i orgranizacije MusicArt Project, u kojoj radi na socijalno-inkluzivnom programu muzičkog obrazovanja djece i odraslih. Trenutno pohađa master studije na Konzervatorijumu Liceu u Barseloni, u klasi prof. Luisa Gonzalesa Martija.

Helder Trefcger, dirigent i violinista, studirao je na najpoznatijim državnim univerzitetima u Brazilu, poput Univerziteta Rio de Žаneira, Univerziteta Minas Žeraisa, Univerziteta Brazila, kao i na Moskovskom konzervatorijumu, Muzičkoj školi Menhetn i Umjetničkoj akademiji Istituzione Sinfonica di Roma. Dirigovao je najznačajnijim brazilskim orkestrima, kao i orkestrima u Čileu, Boliviji, Paragvaju, Meksiku, Portugalu, Poljskoj, Italiji, Bugarskoj. Snimio je muziku za film Lamarca, kompozitora Davida Tigela i režisera Seržoa Rezendea, kao i CD Melodiário, s muzikom Žasegvaja Linsa. Dobitnik je prve nagrade na Takmičenju mladih solista EMUFMG (1988). Kao violinista, radio je u brojnim orkestrima i ansamblima, među kojima је i gudački kvartet EMUFMG-a. Član je Istorijskog i geografskog instituta države Espirito Santo i Akademije umjetnosti i muzike Brazila (ALMUB). Nosilac je titule Građanin grada Vitorije, kao i brojnih priznanja i nagrada. Trenutno je umjetnički direktor i šef-dirigent Simfonijskog orkestra Espirito Santoa.

Festivalski orkestar KotorArt-a osnovan je 2003. godine s idejom da se okupljaju mladi i perspektivni muzičari regiona, kako bi tokom nekoliko sedmica pripremali i izvodili odabrane programe, istovremeno afirmišući i različite prostore kao mjesta umjetničkih svetkovina. Njegujući ideju zajedništva, ovaj „staggione“ (sezonski) orkestar je, s više od 50 održanih koncerata, pokazao izvanredan i istančan osjećaj za muziku raznih epoha, muzičkih stilova i žanrova. Poseban akcenat u radu orkestra stavljen je na predstavljanje savremenih kompozitora i novih djela autora iz zemalja iz kojih dolaze i dirigenti. Tako je Festivalski orkestar ostvario veliki broj premijernih izvođenja u našoj zemlji i regionu. Višegodišnji rukovodilac ansambla bila je violončelistkinja Timea Kalmar, koja je sa svojim gudačkim kvartetom TAJJ činila okosnicu orkestra, dok od 2014. godine tu ulogu preuzimaju članovi gudačkog kvarteta Il Belpaese, na čelu s violinistom, ujedno i koncertmajstorom orkestra, Arpadom Nađem. Festivalski orkestar KotorArt-a pronosi i poruku, sadržanu u konceptu festivala u cjelini – slavlje muzike kroz toleranciju i razumijevanje.