Grad teatar Budva – Predstavljanje knjige „Santa Marija izazov umjetnika – drugi dio“

 

Grad teatar 445x300

 

 

U četvrtak, 01. decembra, sa početkom u 19 časova, u „Akademiji znanja“ biće predstavljena nova knjiga novinara, publiciste i dugogodišnjeg urednika likovnog programa festivala „Grad teatar“ Stanka PapovićaSanta Marija izazov umjetnika – drugi dio“ u izdanju „Grada teatra“.

santa-marija-izazov-umjetnikaKnjiga se bavi likovnim poetikama autora koji su izlagali u ekskluzivnom prostoru crkve „Santa Marija“ tokom budvanskog festivala „Grad teatar“ u periodu od 2000. do 2013. godine, a nastavak je istoimene publikacije objavljene 2000. godine.

Istoričarka umjetnosti Mirela Čormaković, u predgovoru se osvrnula ne samo na veliki odaziv brojnih savremenih stvaralaca na međunarodnoj likovnoj sceni da izlažu u prostoru Santa Marije, već  i na sledeće: „Santa Maria in Punta je dokaz da komunikacije između umjetnosti i religije nikada ne prolazi. Umjetnost je vezana za inspiraciju, nadahnuće, obuzetost, upravo za ono što je odlika religije. Odlazak u umjetničku galeriju nudi spiritualno iskustvo nalik ’svetom mjestu’ jer umjetnost vrijedan obožavanja treba da nam se obrati, obuzme i prenese u drugi svijet, transcendentira u carstvo ideja i emocija. Kako svoj konačan oblik umjetnost dobija tek u oku i duhu posmtrača, a uzimajući u obzir da kompletan doživljaj umjetničkog djela oblikuje i koncept prostora u kome se nalazi, za pretpostaviti je ukoliko se to duhovno iskustvo dešava baš u ambijentu ’svetog mjesta’ da će moć percepcije i kontemplacije biti intezivnija. Upravo zbog te specifične energije mjesta, želje za doživljajem vlastitog djela u ’uzvišenom’ prostoru kao stvaralačke radoznalosti u pobuđivanju drugačije estetske i kontemplativne senzibilnosti recipijenta, umjetnici sa oduševljenjem pristaju da izlažu svoje radove u Santa Mariji, a publika isto tako rado posjećuje ovaj inspirativni prostor“.

stanko-papovicStanko Papović je rođen u Vilusima (Nikšić), 25. avgusta 1942. godine. Završio je Filozofski fakultetu Beogradu, katedra etnologija, 1969. godine. Radio je kao referent za etnološke spomenike kulture u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Osijeku 1970-1972. Od 1972. do 1988. bio je rukovodilac muzejske djelatnosti u Budvi, potom šef za propaganda „Grada teatra“, najprestižnijeg ljetnjeg festival na prostoru bivše SFRJ. Član je Udruženja novinara od 1978., tada Jugoslavije, potom državne zajednice Srbije i Crne Gore. Član je Odbora za etnologiju CANU. Bio je direktor „Grada teatar“ 2002. godine. U period od 1978. do 2008. godine bio je stalni saradnik beogradske “Politike”, potom podgoričkog “Dana”, a zatim još dvije godine “Ilustrovane politike”. Tokom svoje karijere sarađivao je u listovima “Pobjeda”, “Politika ekspres”, “Primorske novine”, u nedjeljnicima “Vreme”, NIN, “Osmica”, “Bazar”, “Intervju” i sa TV Budva. Autor je knjiga “Antička Budva” sa dr Ljubišom Popovićem (1996), etnološke studije sela “Podostrog” (1988), publikacije “Ti grobovi nisu rake, već kolevke novih snaga” (1999), “Ancient Budva” (2001), englesko izdanje, zatim knjige “Santa Marija izazov umjetnika” (2001), ponovljenog izdanja “Selo Podostrog – manastir Podmaine” (2003), knjige intervjua “Skeniranje duša” (2006), objavljivanih u “Politici” tokom trideset godina, zatim luksuzne knjige na srpskom i engleskom “Antička Budva” (2013) i poslednje publikacije “Generacija 1959-1963”. Koautor je knjiga “Spomen obilježja Narodnooslobodilačkog rata Jugoslavije”, “Poslovni uspjeh” i “Pečat ličnosti”. Od oktobra 1972. godine živi i stvara u Budvi.           

Na promociji knjige će govoriti prof. Zorica Joksimović i novinar i publicista Savo Gregović.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × three =