Grad teatar – Najava programa za 13., 14. i 15. jul 2013. godine

 

Grad teatar 2013 - 200

 
 

POZORIŠNI PROGRAM:

U subotu i nedjelju, 13. i 14. jula na sceni između crkava održaće se poslednje reprize premijere ovogodišnjeg „Grada teatra“, „Uspavanke za Vuka Ničijeg“, predstave u režiji Đurđe Tešić, u dramatizaciji Bojane Mijović, a po romanu Ksenije Popović.

Predstava je premijerno izvedena 09. jula, 59. je premijera u produkcionoj radionici „Grada teatra“, a izvršni producent predstave je Narodno pozorište iz Beograda.

Reditelj ove predstave, Đurđa Tešić, ukazala je na svoje viđenje pomenutog teksta: „Uspavanka za Vuka Ničijeg“ je predstava o ljubavi i prijateljstvu četvoro ljudi odraslih u domu za nezbrinutu decu. Jedan tragični događaj iz prošlosti obeležio je njihovo odrastanje. Ljubav između dva mlada, čista bića postaće ljubavni trougao zauvek osenčen osećanjem krivice. Postoji li zajedničko osećanje krivice? Može li snaga prijateljstva nadoknaditi gubitke? Možemo li i umemo li da osprostimo greške iz prošlosti?“.

Osnovni problem ove drame, Bojana Mijović, koja je uradila dramatizaciju, vidjela je u razrješenju pitanja krivice: „Bili su mladi i puni nade jer su pored sebe samih, samo nju i imali.  Jedan događaj promijenio je njihove živote zauvijek. Ostala je krivica. Da li je nametnuta, da li je djeljiva, da li postoji?“

Đurđa Tešić je diplomirala  pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2002. godine. Režirala predstave: “Crta” Damir Vijuk (Bitef teatar, 2000), “Kazanova” Dejvid Greg (Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, 2002), “Crno Mleko” Vasilij Sigarev (Narodno pozorište u Beogradu, 2003), “Everyman/Svako” Goran Stefanovski (Atelje 212, 2004), “ Razneseni”, Sara Kejn (Beogradsko dramsko pozorište, 2005), “Momo”. Mihael Ende (Malo pozorište Duško Radović, 2005), “Dom Bernarde Albe”, F.G. Lorka (Narodno pozorište Republike Srpske, 2005), “Čekajuci Godoa”, S. Beket (Atelje 212, 2006), “Gospođica Julija”, A.Strindberg (Narodno pozorište Republike Srpske, 2007), “Tri sestre”, A. P. Čehov (Narodno pozorište Republike Srpske, 2008), “Mleko”, V. Kacikonuris (Beogradsko dramsko pozorište, 2008), “Bazen (bez vode)”, M. Rejvenhil (Narodno pozorište u Beogradu, 2009), “Gospodar muva”, Tatjana Ilić, po romanu V. Golding (Pozoriste Boško Buha, 2009), “Ženidba i udadba”, J. S. Popović (Narodno pozorište Republike Srpske, 2010), “Novećento-Boka hotel”, S. Koprivica (Centar za kulturu Tivat, 2010), “Državni službenici”, R. Harvud (Narodno pozorište u Beogradu, 2010), “Sve o mojoj majci”, S. Adamson (Beogradsko dramsko pozorište, 2011), “Čudne ljubavi“, Maja Pelević (Malo pozorište Duško Radović, 2011), „Tajna Grete Garbo“, Miro Gavran ( Pozorište i opera Madlenijanum, 2012), “Ogvožđena”, Gorana Balančević, (Narodno Pozorište 2013). Za predstavu ”Gospodar Muva” 2010.godine dobila je Specijalnu nagradu za nove pozorišne tendencije na međunarodnom Tiba festivalu.

Bojana Mijović  rođena je 1978. godine u Nikšiću. Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju 2012. godine. Dobitnik je godišnje nagrade univerziteta Crne Gore 2011. godine. Izvedeni komadi: Pink Panter opet napada (2010, Gradsko pozorište – Podgorica), Lasice (2011, Crnogorsko narodno pozorište – Podgorica), Cvrčak i mravi (2012 – Pozorište mladih – Novi Sad). Dramski tekst Lasice uvršten je u katalog Evropske teatarske konvencije za 2012. godinu. Saradnik je na predmetu Dramaturgija u okviru studijskog programa Dramaturgija na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

Režiju potpisuje Đurđa Tešić, dramatizaciju je uradila Bojana Mijović, scenografiju Boris Maksimović, kostime Sara Kurtović, muziku Vladimir Pejković.

U predstavi igraju: Viktor Savić, Marija Vicković, Vanja Milačić, Bojan Krivokapić i Pavle Jerinić.

 

MUZIČKI PROGRAM:

U nedjelju, 14. jula, sa početkom u 22 časa na sceni na Svetom Stefanu nastavlja se muzički program ovogodišnjeg festival. Koncert će održati nadaleko čuvena braća Teofilović uz gitarsku pratnju Miorslava Tadića.

“Blizanci Teofilovići, Ratko i Radiša, jedinstveni su izvođači drevne srpske i balkanske vokalne muzike. Tokom petnaest godina priprema – pre nego što su se odlučili da prekinu tišinu i stupe na svetsku etnomuzičku scenu – uspeli su, između ostalog, da reše “misteriju drugog glasa” i pronađu dugo izgubljene harmonije tradicionalnog pevanja. Njihov debi album “Čuvari sna”, objavljen 1998, prvi je u nizu od četiri CD-a koji čine inicijalni ciklus. Teofilovići su prve snimke za Radio Beograd načinili 1994 – do danas su snimili preko četrdeset pesama, od koji se petnaest našlo na albumu “Čuvari sna”. Nastupali su na mnogim festivalima i muzičkim smotrama u zemlji, a maja 1997. predstavljali su Jugoslaviju na etno-festivalu u Trondhajmu, Norveška, u organizaciji evropske RTV asocijacije CIROM. Jula 1998. učestvovali su na etno-festivalu u Sloveniji, a avgusta 1999. bili su gosti etno-kampa u Skoplju, Makedonija. Učešće na koncertu Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića oktobra 1999. propraćeno je ovacijama publike – zajednička verzija standarda “Kaleš bre Anđo”, izvedena tom prilikom, spada u onu najređu vrstu pozitivnih koncertnih ekscesa, koji se kasnije dugo pamte i prepričavaju. Njihovi koncerti u beogradskom Domu omladine 4. i 5. novembra 1999. pretvorili su se u istinski trijumf i jedan od događaja sezone. Početkom decembra sa izuzetnim uspehom učestvovali su na Džez festivalu u Kanjiži. Krajem jula 2000. imali su seriju nastupa na međunarodnom festivalu “Wasshoi 2000” u Osaki, Japan, gde su učestvovali kao zvanični predstavnici Jugoslavije. Kao gosti na njihovim naspupima pojavljuju se vanserijski izvođači na tradicionalnim instrumentima Žorž Grujić (gajde, rog, duduk, kaval) i Dušan Đukić (tapan, udaraljke). Muzika Teofilovića sažima više od dva veka tradicionalnog muzičkog nasleđa i evocira duh celokupnog regiona. Mnoge od pesama koje Radiša i Ratko izvode bile su skrivene duboko u kolektivnom pamćenju naroda, mnoge druge pesme sasvim zaboravljene, ili sačuvane samo u fragmentima. Teofilovići su tragali za njima, pronalazili ih i vraćali u život, darujući im ponovo izvorna značenja i emocije, ali obogaćene visoko individualizovanim umetničkim pristupom i savremenim uticajima. Aranžmani i interpretacije odišu dubokim poštovanjem ne samo prema prošlosti, već i sadašnjosti i, naravno, budućnosti i nikoga, zaista nikoga, ne ostavljaju ravnodušnim.”

Gitarista, kompozitor i improvizator Miroslav Tadić je završio svoje formalno muzičko obrazovanje u SAD-u nakon studija u Italiji i rodnoj Jugoslaviji. Izvodio je i snimao u raznim okolinama i u raznolikim muzičkim stilovima, koji variraju od baroknih i klasičnih perioda pa sve do bluza, džeza, roka i muzike svijeta. Projekti koji spadaju u opus njegovih izvođenja i snimki su rađeni sa Markom Nojsifom, operom Los Anđelesa, sa Palsidom Domingom, Londonskim simfonijskim orkestrom, Simfonijom MDR Lajpcig, Filharmonijskim orkestrom Monte Karla, Hauardom Levijem, Joakimom Kunom, L. Šankarom, Markusom Štokhausenom, Dušanom Bogdanovićem, Vlatkom Stefanovskim, braćom Teofilović, Vadadom Leom Smitom, Dejvidom Tornom, Marijom Žoaom, Džekom Brusom, “The Grandmothers of Invention”, Teodosijem Spasovom, Kudsi Ergunerom, Đivanom Gasparjanom, Panditom Svapan Čauduriom i Ustadom Ašiš Kanom, između ostalih. Tadić je snimao širom planete i njegovu muziku su izdale kuće poput CMP Rekords, M-A Rikordings, Trd Ir, Avalon, Kroacija Rekords, ENJA, Najn vinds i Soni/Bi eM Gi. Redovno svira po Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi i Japanu. Zadnjih godina Tadić se koncentrisao na razvijanje pristupa improvizaciji, koji kombinuje i suprostavlja muzički materijal koji se skuplja iz različitih izvora, kao što su barok, evropski klasicizam i sjeverno-indijska klasična muzika, flamenco, istočno-evropske folk tradicije, bluz, džez i rok. Poznat je po svom pionirskom radu u primjeni elemenata klasične i flamenko tehnike sa električnom gitarom. Komponovao je solo i kamernu muziku koja je izdata od strane Les Editions Doberman-Yppan. Tadić je pisao muziku za veliki broj eksperimentalnih filmova, plesna i pozorišna djela i nedavno je završio muziku za hrvatski igrani film “Sedamdeset dva dana” Danila Šerbedžije. Od 1985. je profesor na uglednom kalifornijskom umjetničkom institutu u Los Anđelesu.

Na programu će biti neke od najpoznatijih etno kompozicija inspirisanih muzičkim nasljeđem regiona.

 

LIKOVNI PROGRAM:

U ponedjeljak, 15. jula 2013. godine sa početkom u 21 čas nastavlja se likovni program ovogodišnjeg festivala otvaranjem izložbe „Dodir svjetla“ mladog crnogorskog slikara Abaza Dizdarevića. Izložba će biti otvorena u Santa Mariji, a na programu festivala je do 26. jula.

Abaz Dizdarević je rođen 1978. godine u Bijelom Polju. Od  2010. je docent na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, na odsjeku za umjetnost.
Od 2007. do 2012. je bio urednik likovnih programa u JU »Centar za kulturu« Bijelog Polja. Od 2002. do 2007. saradnik je u nastavi FLU Cetinje. Postdiplomske studije je završio na Cetinju, gdje je i diplomirao 2002. Potpredsjednik je ULUCG (Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore), član ULUBIH (Udruženje likovnih umjetnika BIH) i član SULU (Sandžačko udruženje likovnih umjetnika- Srbija). Radi i kao direktor „Ratkovićevih večeri poezije“.

Imao je brojne samostalne i grupne izložbe u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Turskoj, Bugarskoj i Francuskoj.