„Grad teatar“ – Najava programa za četvrtak, 19. jul 2018. godine

 

 

U četvrtak, 19. jula, na sceni između crkava, sa početkom u 21 čas, biće izvedena predstava Exit teatra iz Zagreba „SHAKEspeare na Exit“ u režiji Matka Raguža, koja se na poseban način bavi ukupnim stvaralaštvom jednog od najvećih pisaca dramske književnosti.

U najavi ove predstave, autorski tim je sažeo svoju ideju u sledećem:Kako iskoristiti lik i djelo velikog barda, cijelu bujicu dramskih karaktera i radnji samo kao materijal, kao mjesto polaska iz kojeg se izmišlja glumačka igra, igra tijelom, a povremeno i duhom, a da se pritom ne opteretimo, zaustavimo i odustanemo zbog onoga što iz tog ponuđenog materijala zjapi poput snažne opomene spremne da nam potkresava krila, a to je ljepota i “legendarnost” Šekspirovog stiha.” Upravo će u manje od dva sata u traganju za šekspirovskom suštinom biti sažeto 37 napisanih djela. Kritika (Vjesnik) je o ovom pozorišnom čitanju već zapisala: “Slijedeći dobre navade Egzita i estetiku koju su, kao i svoj imidž, gradili iz predstave u predstavu, i koktel Šekspirovih djela dobro pr(e)otresen, događa se u gotovo praznom crnom prostoru gdje mjesto ima samo mašta, magičnost pozorišta i, svakako, virtuoznost glumačke igre. Djelujući kao jedna cjelina, glumci su pokazali da se u tom zadnjem projektu Egzita itekako vodilo računa o svakoj dramaturškoj zadanosti, o svakom i najmanjem pokretu. Stoga, ništa nije bilo suvišno ni nepotrebno”.

Režiju je uradio Matko Raguž, dramaturgiju Pavlica Bajsić, scenski pokret uradila Ksenija Zec, a kostime Đenisa Pecotić.

U predstavi igraju Živko Anočić, Marko Makovičić i Saša Anočić.