„Grad teatar“ – Najava programa za petak, 19. julU petak, 19. jula 2019. godine, sa početkom u 21 h na sceni između crkava biće izvedena prva repriza predstave „Selestina“, po motivima drame Fernanda de Rohasa u režiji Milana Neškovića. Predstava je koprodukcija  JU „Grad teatar“ Budva i Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

U riječi reditelja, Milan Nešković  je obrazložio svoj izbor ovoga teksta: „ Selestina, iako široj javnosti nepoznat, jeste jedan od najvećih španskih romana i samim tim je izazov da se postavi na scenu. S jedne strane, željeli smo da ostanemo vjerni duhu Španije, a sa druge, da taj srednjovjekovni svijet transponujemo u savremeno doba. Sam roman otvara niz mogućnosti za savremeno čitanje, ali i niz ograničenja. Naša Selestina je priča o svijetu u kom materijalno ima prednost nad svim ostalim, o svijetu instant zadovoljstava, o svijetu u kom su empatija i iskrene emocije odavno prevaziđena stvar ili ih ironično posjeduju oni od kojih to najmanje očekujemo. U podnaslovu romana stoji tragikomedija o Кalistu i Melibeji. To nam je i bila polazna tačka; poigravali smo se stilovima komedije, iz kojih se polako rađa tragedija. Ispostavilo se da je granica tanka, što govori dosta o nama samima, i o svetu u kojem živimo, koji je istovremeno i tragičan i komičan, samo je pitanje iz kog ugla posmatramo.“

Režiju je uradio Milan Nešković, adaptaciju teksta i dramaturgiju Maja Todorović, scenografiju je radila Jasmina Holbus,  kostimografiju Biljana Grgur, koreografiju Ista Stepanov, a kompozitor je Vladimir Pejković.

U predstavi igraju: Nataša Ninković, Ljubomir Bandović, Nikola Rakočević, Marta Bjelica, Nikola Šurbanović, Emir Ćatović, Anđelika Simić, Maja Stojanović i Katarina Žutić.

Predstava je na programu i 20. i 21. jula sa početkom u 21h.

Takođe u petak, 19. jula, na Trgu pjesnika, sa početkom u 21h, i ove godine organizovan je pozorišni simpozijum pod vedrim nebom, gdje će se održati razgovor na temu Pozorište u vremenu grubosti: kako voljeti teatar u svijetu bez milosti, ljubavi i nade ? Na ovogodišnjem simpozijumu će se razmatrati specifična pitanja današnjeg teatra, njegovih namjera i poetika, u kontekstu dilema i trauma savremenog svijeta, kojemu se taj teatar oduvijek sa strašću i brigom obraća.

U razgovoru će učestvovati reditelj Milan Nešković, umjetnik Dimitrije Popović i direktor  Bosanskog narodnog pozorišta  Hazim Begagić.

Razgovor vodi Bojan Munjin, pozorišni kritičar i novinar.