„Grad teatar“ – Najava programa za subotu, 07. jul 2018. godine

 

 

U subotu, 07. jula, nastavlja se dramski program ovogodišnjeg festivala. Na sceni između crkava, sa početkom u 21 čas, biće izvedena predstava po tekstu Branislava Nušića „Ožalošćena porodica“ u režiji poznatog reditelja Jagoša Markovića, produkcija Narodnog pozorišta iz Beograda.

Molina Udovički Fotez, dramaturg predstave, tokom rada na novoj inscenaciji ovog teksta, zapisala je: “I danas su članovi ove porodice pohlepni, gramzivi, prevrtljivi, samoživi, licemerni… Suštinski se ništa nije promenilo, a spolja ponešto. I čim se podigne zavesa imamo sliku sveta o kome je reč. To su predstavnici vlasti, estrade, kontraverznog biznisa – samozvane veličine u punom sjaju i bedi sopstvene crnine. U svojoj britkoj analizi i preciznoj re-kreaciji reditelj ide do kraja, do samog dna vitalizma članova ove familije. Nizom monumentalnih i nadahnutih slika priča priču. A to čini s ljubavlju i empatijom, ne osuđujući ih i ukazujući nam da zrno duše i zraci svetlosti duha i dalje u njima postoje. To što je imovina postala njihov jedini apsolut i što su spremni zubima da se kolju ne bi li stekli još više, ne znači da je ljudskost u njima potpuno nestala… Na to ko su i kakvi su sve vreme ih podseća portret pokojnog Mate Todorovića. Ovim scenskim znakom Jagoš Marković pokojnika definiše kao glavni antagonistički lik. Mata Todorović je testamentom odredio da novac pripadne Prosveti i Crkvi, jer je odlično poznavao članove svoje familije i znao da je duhovna obnova jedini njihov istinski spas. Nisu ga razumeli. Nisu još…”

Režiju, adaptaciju i izbor muzike uradio je Jagoš Marković, dramaturg je Molina Udovički Fotez, scenograf Matija Vučićević, kostimograf Maria Marković Milojev, a dizajn zvuka Vladimir Petričević.

U predstavi igraju: Saša Torlaković,  Radmila Živković, Danica Maksimović, Nebojša Dugalić, Vanja Ejdus, Aleksandar Srećković, Nela Mihailović, Slobodan Beštić, Suzana Lukić  i Dušan Matejić.

Jagoš Marković

(Podgorica 1966) je jedan od najistaknutijih pozorišnih reditelja regiona. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (1987), u klasi prof. Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića. U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni reditelj od 2008. godine, režira najznačajnije naslove svjetske i domaće klasike : “Učene žene”, “Hasanaginica”, “Gospođa ministarka”, “Pokondirena tikva”, “Dr”, “Antigona”, “Pepeljuga” (opera), “Figarova ženidba” (opera), “Ožalošćena porodica”. U drugim teatrima u zemlji i inostranstvu režirao je do sada preko pedeset predstava. Među najznačajnije ubrajaju se: “Romeo i Julija”, “Kate Kapuralica”, Lukrecija iliti Ždero (Pozorište na Terazijama), “Skup”, “Bogojavljenska noć”, “Govornica”, “Sumnjivo lice”, “Uobraženi bolesnik”, “Tako je ako vam se tako čini” (Jugoslovensko dramsko pozorište), “Porodicne priče”, “Gospoda Glembajevi” (Atelje 212), “Galeb”, “Filumena Marturano” i opera “Karmen” (HNK Ivana pl. Zajca), “Lukrecija o bimo rekli Požeruh” (Riječke letnje noći), “Učene žene” (HNK Split), “Čarapa od sto petlji” (Beogradsko dramsko pozorište), “Zora na istoku”, “Naši sinovi”, “Svinjski otac” (Zvezdara teatar ), “Hasanaginica” (Centar za kulturu Tivat), “Tartif”, “Hekuba”…(Crnogorsko narodno pozorište). U švedskom Kraljevskim pozorištu Dramaten povodom jubileja tog teatra režirao je Strinbergovu “Kraljicu Kristinu”. Za JU “Grad teatar” je radio “Dekameron – dan ranije”, produkciju “Kokoška” i predstavu “Jesenja sonata” (u saradnji sa Ateljeom 212).
Marković je dobitnik oko pedeset strukovnih, festivalskih i državnih nagrada među kojima su: Nagrada „Bojan Stupica“, Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada , nagrada “Mića Popović, Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, Nagrada “Grad teatar”, Nagrada grada Beograda, Nagrada grada Podgorice, Sterijina nagrada, nekoliko nagrada „Zlatni ćuran“, „Ardalion“… 

Ovom predstavom će na 32. festivalu započeti i ciklus posvećen stvaralaštvu Branislava Nušića, najvećeg komediografa ovih prostora i osamdeset godina nakon smrti, tokom kojeg će biti izvedene i predstave “Sumnjivo lice” Reflektor teatra i Mikser hausa iz Beograda i “Autobiografija” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.