„Grad teatar“ – Najava programa za subotu, 11. avgust 2018. godine

 

 

U subotu, 11. avgusta, u 21 čas, na Trgu pjesnika se nastavlja književni program ovogodišnjeg festivala predstavljanjem studije „Razumjeti lutku – ogledi o traganju za arhetipom“ prof. Siniše Jelušića.

Mr Miroslav Radonjić, u osvrtu na ovu studiju, zapisao je: “Stoga autor, već na samim počecima ističe da pozorište lutaka, poput bajkolikog teksta, počiva na vjeri, tačnije na izvjesnosti postojanja nekog vida objektivne odnosno apsolutne istine, koja se oblikuje putem arhetipskih simbola, kao što se, opet, lutkarstvo, a time i fenomen lutke, shvaćen kao metafizički problem, može tumačiti (…) kompleksnim istorijskim uvodom u iskaze Platona, Plotina, pa Bruna Šulca, Bidermana, Lotmana, Vigotskog, do sasvim nenadanog i skoro sagubljenog Pavela Florenskog, koji je zagovarao veoma osobenu aksiologiju lutke i lutkarstva zasnovanu, a kako drugačije do na metafizici.”

Prof. dr. Siniša Jelušić studirao je na Filološkom (komparativna književnost) i Filozofskom fakultetu (filozofija) Univerziteta u Beogradu. Na Filološkom fakultetu je diplomirao, magistrirao i doktorirao. Studijski je boravio na Univerzitetu Kliment Ohridski, Sofija, Bugarska (1989): Katedra za slovensku filologiju Filološkog fakulteta u Sofiji, na projektu Komparativne slovenske poetike, kod prof. dr B. Ničeva i prof. dr I. Koneva. Na MGU, Moskva, Rusija (1989): U okviru rada na projektu Komparativne slovenske poetike boravio je u Institutu svjetske književnosti u Moskvi  (konsultacije sa akademikom B.A. Uspenskim). Na Državnom univerzitetu u Tbilisiju, Gruzija (1990) pohađa Kartvelske studije iz uporedne poetike/kulture na Filološkom fakultetu i Institutu Gruzijske akademije nauka u Tbilisiju, pod rukovodstvom akademika E. Hindibidzea. Studijski boravak na Moskovskom državnom univerzitetu (Moskva, Rusija, 2006): tema Filozofske kategorije u strukturi dramskog teksta A. P. Čehova u okviru projekta MGU i UCG, rukovodilac V. A. Kuvakin. Redovni profesor Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje (UCG). Prodekan (2002-2006) i dekan  (2006-2012) Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje (UCG). Rukovodilac studijskog programa Dramaturgija FDU, Cetinje. Knjige: Ut pictura poesis, 1996; Tekst i intertekst, 1999; Poetički oblici, 2002; Prometejev pad-Intertekstualnost: drama, teatar, film, 2007.; Razumjeti lutku – Ogledi o traganju za arhetipom,  2017.

Sa autorom razgovor vodi Bojan Munjin, novinar i pozorišni kritičar. 

 

Takođe u subotu, 11. avgusta, na sceni između crkava sa početkom u 21 čas, još jednom je na repertoaru predstava „Krvave svadbe“ Federika Garsije Lorke u režiji Igora Vuka Torbice. 73. koprodukcija u tridesetdvogodišnjoj istoriji „JU „Grad teatar“ urađena je sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novoga Sada.

Režiju predstave je uradio Igor Vuk Torbica, scenograf je Branko Hojnik, kostimograf Jelisaveta Tatić Čuturilo, kompozitor Vladimir Pejković, scenski govor potpisuje dr Dejan Sredojević, dizajn svjetla Milica Stojšić. Asistent reditelja je Stefan Čamdžić, asistent scenografa Andreja Rondović, a asistent kostimografa Snežana Horvat. U predstavi igraju: Varja Đukić, Milica Grujičić, Ivana Mrvaljević, Pavle Popović, Branka Stanić, Vukašin Ranđelović, Miroslav Fabri, Draginja Voganjac, Maja Stojanović, Dušan Vukašinović, Filip Đuretić i Nenad Pećinar.   

Predstava je na repertoaru XXXII festivala i 12. avgusta.