„Grad teatar“ – Najava programa za subotu, 28. i neđelju 29. jun 2014.godine

 

FINAL plakat GT 28 - 250

 
 

Subota, 28. jun 2014.

U subotu, 28. juna, u srkvi Santa Marija nastavlja se muzički program ovogodišnjeg festivala. Koncert za harmoniku će održati Predrag Janković iz Crne Gore. 

Predrag Janković je rođen 1976. godine u Podgorici. Srednje muzičko obrazovanje završio je u Kragujevcu u klasi prof. Jelene Grebović i prof. Radomira Tomića. Studije harmonike završio je na Muzičkoj akademiji “A. Neždanova” u Odesi (Ukrajina) u klasi prof. Vladimira Murze, sa prosječnom ocjenom 10. Magistarske studije završio je na Nacionalnoj muzičkoj akademiji Ukrajne ,,Petar Ilič Čajkovski’’ u Kijevu, u klasi prof. Pavela Fenjuka. Laureat je brojnih nagrada i priznanja. Nastupao je kao solista i sa različitim kamernim ansamblima i gudačkim orkestrima u zemlji i inostranstvu (Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Ukrajina, Rusija, Slovačka, Austrija, Francuska, Holandija, Finska Danska, Italija,Španija i Portugalija). Snimio je CD “Virtouzna harmonika” koji je ujedno i prvi CD klasične muzike za harmoniku u Crnoj Gori.
Član je svjetske konfederacije harmonikaša. Osnivač je prvog Međunarodnog muzičkog festivala za klasičnu harmoniku pod nazivom ,, Harmonika Fest’’, koji se održava na Cetinju, a na kojem su nastupili veoma značajni svjetski umjetnici: Renco Rudjeri, Stjepan Hauser, Petar Marić i drugi. Nastupio je sa koncertom u okviru kulturnog programa Olimpijskih igara u Londonu 2012 godine, u sastavu internacionalnog benda ,,River’’, koji čine veoma prestižni muzičari sa prostora balkanskih zemalja.

Na programu su djela Vivaldija, Albininija, Albenica, Šopena, Belosickog, Vurtnera, Sainskog i Vlasova.

 

Nedjelja, 19. jun

U nedjelju, 29. juna, na Trgu pjkesnika od 21 čas, nastavlja se književni program 28. festivala gostovanjem Jelene Gošović-Perović, autorke romana „Bijeg iz vrzinog kola“.
Roman je dobio prvu nagradu „Pobjedinog konkursa za najbolji neobjavljeni crnogorski roman“. Predsjednik žirija, Vlatko Simunović, istakao je crnogorska nacionalna biblioteka od danas je bogatija za djelo koje otvoreno progovara o ženskom identitetu i ranjivosti žene u vladajućem muškom poretku. Radi se o tekstu koji se čita kao vrijedan, autentičan estetski akt samopotvrde ženskog identiteta i integriteta“.

Jelena Gošović-Perović rođena je 1979. godine u Podgorici. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, na Odsijeku za jezik i književnost. Radi u OŠ „Vladimir Nazor“ u Podgorici.  Prvi put se predstavlja javnosti pričom „Drugi život na više dana“, koja je na konkursu za najbolju kratku priču „Vranac 2012“ ušla u 20 najboljih ostvarenja. Na Pobjedinom konkursu za najbolji neobjavljeni crnogorski roman 2013. osvaja prvu nagradu romanom ,,Bijeg iz vrzinog kola”.

Sa autorkom razgovaraju Vlatko Simunović i Milena Ivanović, članovi žirija Pobjedinog konkursa.

U bašti nekadašnjeg Barbakana, današnjoj Jadranskoj straži, u nedjelju, 29. juna sa početkom u 22 časa, nastavlja se ciklus „Razgovor sa glumcem“. Večerašnji gost Branka Cvejića, medijatora ovih večeri, biće još jedan velikan glumišta, Predrag Ejdus.

Predrag Ejdus je rođen 1947. godine u Beogradu. Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1972. godine, u klasi profesora Milenka Maričića.

Član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu je postao odmah nakon diplomiranja. 1993. je napustio Narodno pozorište i postao član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Od septembra 2006. godine ponovo postaje glumac Narodnog pozorišta. Na funkciji upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu bio je od 23. novembra 2007. godine do 10. marta 2009. godine.

Filmske uloge: Polenov prah, Visoki napon, Poslednjik rug u Monci, Seks, partijski neprijatelj No 1, Mala, Tango argentine, Uvod u drugi život, Pun mesec nad Beogradom, Vukovar, jedna priča, Tamna je noć, Ubistvo s predumišljajem, Zona Zamfirova, Pljačka Trećeg rajha, Jesen stiže, Dunjo moja, Ivkova slava, itd.

TV: Crna lista, Kao Beograd ceo, Šovinistička farsa, Uvod u drugi život, Ljubav, ženidba i udadba, Skela, Filip na konju, Povratak otpisanih, Nepokoreni grad, Sedam sekretara SKOJ – a, Brisani prostor, Vuk Karadžić, Zaboravljeni, Otvorena vrata, Lisice, Kućica na drvetu, Bela lađa, Ono naše što nekad bejaše, Ulica lipa, Miris kiše na Balkan..

Značajnije predstave: Ričard III, Ko se boji Radoja Domanovića, Tašana, Kandida, Suđenje gospođi Bovari, Smrt trgovačkog putnika, Mizantrop, Nastasja Filipovna, Sveti đavo Raspućin, Braća Karamazovi, Večiti mladoženja, Ujka Vanja, Pokojnik, Je li bilo kneževe večere, Napoleon I, Kir Janja, Tartif, Pokondirena tikva, Demon, Faust I, Faust II.Zločin i kazna, Lolita, U poseti gospodinu Grinu, Oblomov, Klopka, Gospoda Glembajevi, Mein Kampf, Amadeus, Mletački trgovac, Ujkin san, Delirijum tremens, itd.

Nagrade: Debitantska nagrada za glavnu ulogu u filmu “Polenov prah” na Fimskom festivalu u Nišu 1973. godine; “Zlatni lovorov vijenac” u Sarajevu na 22. Festivalu jugoslovenskog; nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Saveta dramskih umetnika Srbije 1985. godine; nagrada “Zlatni smijeh” na XIII  Danima satire u Zagrebu, “Zlatni lovorov vijenac” u Sarajevu na 30. Festivalu jugoslovenskog teatra; Oktobarska nagrada grada Beograda; nagrada publike na Sterijinom pozorju; godišnje nagrade Narodnog pozorišta 1980, 1986, 1990. i 1993. godine; godišnja nagrada JDP; godišnja nagrada JDP – za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji 2004. godine; Gran pri “Tatjana Lukjanova”; nagrada grada Beograda za životno delo “Zlatni beočug”; Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru na Nušićevim danima u Smederevu 2008. godine; nagrada za životno delo “Dobričin prsten”, i mnoge druge.

Pres-služba „Grada teara“