Gradska galerija Kotor – Izložbi crteža Unitašnja kinetika/Prostor “između”

 

 

Gradska galerija Kotor priprema još jednu likovnu manifestaciju. Riječ je o izložbi crteža Unitašnja kinetika/Prostor “između”, akademske vajarke Andreje Prokopijević iz Beograda.

Andreja Prokopijević je rođena 1983. godine u Beogradu. Diplomirala je primjenjeno vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Na istom Fakultetu je završila i master studije. Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu, odsjek skulpture. U međuvremenu je, 2016. godine u Narodnom muzeju u Beogradu stekla i zvanje restauratora-konzervatora. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a. Imala je desetak samostalnih izložbi u Srbiji i Crnoj Gori. Učesnik je brojnih kolektivnih izložbi i vajarskih kolonija, a takođe je dobitnik značajnih nagrada i priznanja.

O izložbi koju pripremamo, autorka sama kaže: ,,Predstavljeni radovi tumače pokret kao vid manifestacije energije… Da bi pokret kao transcedentalni doživljaj zaista spoznali, moramo prvo spoznati osećajnost nama kao njegov izvor… Izučavajući fenomenologiju pokreta kroz različte umetničke medije, pronalazim da postoji unutrašnja energija koja se manifestuje kao lična i autentična. Unutrašnja kinetika, definisana kroz osećaj, navodi na novo egzistencijalno poimanje stvari… U mojim radovima likovno-estetski nivoi nisu dovoljni, već je pokret shvaćen kao energetski definisano stanje. Pokret kao fenomen koji nastavlja ka svojoj beskonačnosti’’.

Otvaranje izložbe crteža ,, Unitašnja kinetika/Prostor “između”, akademske vajarke Andreje Prokopijević u Gradskoj galeriji Kotor zakazano je za četvrtak, 26. jul 2018. godine u 21 sat.