Gradsko pozorište na Pozorju nakon dvije decenije

Nakon uspješnog predstavljanja pred beogradskom i šabačkom publikom u protekla dva dana, nova predstava u produkciji Večernje scene Gradskog pozorišta, “Kozocid” Vide Ognjenović u petak 31. maja u 20 sati biće igrana na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u okviru takmičarske selekcije 64. Sterijinog pozorja. Posljednji put naš teatar učestvovao je na ovom renomiranom festivalu 2000. godine, kada se predstavio komadom „Zauvijek tvoj“ Stevana Koprivice u režiji Milana Karadžića.

Selektor ovogodišnjeg Pozorja dramaturg dr Svetislav Jovanov, u obrazloženju izbora „Kozocida“ za konkurenciju nacionalne drame, istakao je sljedeće:

„Žanrovska kombinacija mentalitetske komedije i satire, odavno identifikovana u autorskom prosedeu Vide Ognjenović, u ovom komadu je obogaćena impulsima karnevalski intoniranog apsurda, brehtovske izmještenosti i prefinjene antropološke analize. Inspirisana prividno neproblematičnom istorijskom fusnotom – kampanjom uništavanja koza u crnogorskim seoskim vrletima kao sastavnim dijelom socijalističke „obnove i izgradnje“ neposredno nakon Drugog svjetskog rata – autorka uspijeva da, predočavanjem ideološke represije kao naličja mentalitetskih zloćudnosti, uobliči autentičnu alegoriju naših aktuelnih posrnuća“.

Pored naše produkcije, u selekciji 64. Sterijinog pozorja još je sedam predstava: „Petrijin venac“ prema romanu Dragoslava Mihailovića, u dramatizaciji Mile Mašović-Nikolić, i režiji Bobana Skerlića, koju će izvesti Atelje 212 iz Beograda, „Zla žena“ Jovana Sterije Popovića, u režiji Ive Milošević i izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice, „Neustrašive – kao i sve slobodne devojke“Tanje Šljivar, u režiji Salome Dastmalhi i izvođenju Dojčes teatra iz Berlina, „Karolina Nojber“ Nebojše Romčevića, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića i izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, „Hasanaginica“prema motivima drame Ljubomira Simovića, u režiji Andraša Urbana i izvođenju Novosadskog pozorišta, „M.I.R.A“ prema konceptu i u režiji Andraša Urbana, u produkciji Bitef teatra i „Bolivud Maje Pelević na muziku Anje Đorđević, u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd.

Odluke o nagradama ove godine donijeće žiri u sastavu: književnik Dževad Karahasan (predśednik, BiH), dramaturškinja Dora Delbjanko (Hrvatska), kostimografkinja Dragica Laušević (Srbija), glumica Andrea Janković (Srbija) i reditelj Dušan Petrović (Srbija).

Vida Ognjenović za polaziše drame „Kozocid“ uzela je događaj iz prošlosti nekadašnje Jugoslavije, kada je prioritet petogodišnjeg plana obnove i izgradnje nakon Drugog svjetskog rata bila industrijalizacija zemlje. Stručnjaci su tada procijenili da bi u planinskim krajevima zemlje (Crna Gora, Hrvatska, Bosna) trebalo razvijati drvnu industriju. Da bi se za to stvorili uslovi, morale su se istrijebiti koze jer, prema njihovim proračunima, nanose veliku štetu obnavljanju šuma.U siromašnim seoskim domaćinstvima đe su koze bile važan izvor prihoda, to je odjeknulo kao kazneni pohod i nastala je velika pometnja… Osnovna ideja teksta „Kozocid“ je da pokaže da svaka ideologija koja se odvoji od čovjeka i postane sama sebi i sredstvo i cilj, propada upravo na humanoj razini čiju kreativnost nastoji da ukroti.

Predstava je premijerno izvedena 15. marta u Velikoj sali KIC-a„Budo Tomović“.

Igraju: Milivoje Mišo Obradović, Igor Đorđević, Goran Slavić, Pavle Ilić, Dejan Đonović, Mladen Nelević, Miloš Pejović, Željko Caja Radunović, Danilo Čelebić, Simo Trebješanin, Omar Bajramspahić, Stevan Radusinović, Branka Femić, Maja Šarenac, Ivana Mrvaljević, Dubravka Drakić, Jelena Simić, Katarina Krek, Dragan Račić i Pavle Popović.

Pored Vide Ognjenović koja potpisuje tekst i režiju, u autorskom timu su i dramaturškinja Dragana Tripiković, scenograf Geroslav Zarić, kostimografkinja Ljiljana Dragović, kompozitor Zoran Erić, asistent reditelja Zoran Rakočević, asistentkinja scenografa Vladislava Munić Cunnington i asistentkinja kostimografkinje Isidora Ceković.