Gradsko pozorište Podgorica – Đečija neđelja uz “Prodavnicu igračaka”

 

 

„Prodavnica igračaka“ (6+), u produkciji Lutkarske scene za đecu Gradskog pozorišta, biće igrana u četvrtak 4. oktobra 2018. godine, u 11 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“, u okviru Đečije neđelje 2018, koja se od 1. do 7. oktobra održava pod sloganom „Djeca su ukras svijeta“. Prema tekstu rumunskog autora Aleksandrua Popeskua, predstavu je režirao i adaptirao poljski reditelj Jaroslav Antonjuk.

 

„Prodavnica igračaka“ priča je o djevojčici Dini koja se nađe u čarobnoj radnji u kojoj se samo naizgled biraju igračke. U toj prodavnici ne plaća se novcem, već godinama života, pa će Dinu želja za posjedovanjem novih stvari veoma brzo učiniti staricom. Ova priča najmlađoj publici razotkriva važnu istinu da materijalne stvari ne donose sreću, te da u životu veću vrijednost imaju ljubav, prijateljstvo, osjećanja i brižnost. „Prodavnica igračaka“ govori o vječitoj razapetosti između „biti i imati“, o potrazi za iskušenjima, glamurom i sjajem. To je i priča o snazi prijateljstva, o hrabrosti, posvećenosti i vještini donošenja mudrih odluka, ali i o odgovornosti za sopstvena djela. 

Igraju: Katarina Krek, Goran Slavić, Branka Femić, Branko Ilić i Pavle Ilić.

Reditelj Antonjuk potpisuje i songove za predstavu, a u autorskom timu su još: Eva Farkašova (scenografkinja, kostimografkinja i kreatorka lutaka), Zoran Đerić (dramaturg), Bogdan Szczepanski (kompozitor), Vladimir Slaninka (video animacija) i Davor Novak (korepetitor). Prevod teksta potpisuje Pero Mioč.

Podsjećamo da je na VII Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici „Prodavnica igaračaka“ osvojila dvije nagrade: priznanje za najbolju scenografiju koje pripalo je Evi Farkašovoj i nagradu za glumačko majstorstvo koju je dobio Pavle Ilić. Takođe, nagrada za najbolju scenografiju pripala je predstavi i na XXV Internacionalnom festivalu pozorišta za decu u Subotici.