Gradsko pozorište Podgorica – „Don Kihot“ za početak nove sezone

Predstava „Don Kihot”, koju je režirao jedan od najcjenjenijih reditelja regiona Andraš Urban, premijerno će biti izvedena pred podgoričkom publikom u petak 20. septembra 2019. godine, u 20 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ i označiti početak nove sezone Gradskog pozorišta. Riječ je o koprodukciji Gradskog pozorišta i Barskog ljetopisa, a po motivima Servantesovog romana dramaturgiju je uradila Vedrana Božinović. Za publiku glavnog grada prva repriza zakazana je dan kasnije, na istom mjestu i u istom terminu.

U Urbanovom viđenju Servantesovog remek djela, na neke ovdašnje „vjetrenjače“ juriša sedam žena -sedam glumica koje progovaraju o problemima i dilemama savremenog društva i žena u takvom okruženju. Predstava se, između ostalog, tiče i prepoznavanja donkihotovskog u sebi i u društvu oko nas, jednako kao i obračuna sa samim sobom i određenim društvenim licemerjem i manipulacijama. Ova nesvakidašnja, intrigantna teatarska priča premijerno je izvedena u julu u okviru Barskog ljetopisa.

Igraju: Branka Femić-Šćekić, Vanja Jovićević, Kristina Obradović, Branka Stanić, Jelena Simić, Sanja Popović i Anđelija Rondović.

Za scenografiju je zadužena Smiljka Šeparović-Radonjić, muziku je uradila Irena Popović, dok su kostimi djelo Line Leković.

Uz već provjerene naslove sa sve tri scene Gradskog pozorišta – Lutkarske, Dramske za đecu i Večernje, i naredni period obilježiće novi projekti i akcije, brojna gostovanja, ali i niz festivalskih pohoda u zemlji i regionu. S jasnom vizijom da prioritet budu visoki umjetnički i estetski dometi, promišljenom repertoarskom politikom i u nastupajućoj sezoni Gradsko pozorište će nastaviti da podiže ljestvicu kvaliteta produkcija. Do kraja kalendarske godine Gradsko pozorište očekuju premijere na Večernjoj i Lutkarskoj sceni za đecu. Sa velikim zadovoljstvom iščekuje se prva saradnja sa uglednom bugarskom rediteljkom Veselkom Kunčevom koja će na Lutkarskoj sceni za đecu postaviti komad „Na ivici neba“.

A nakon hit predstave „Lažljivci“, koja se u Gradskom pozorištu uz veliko interesovanje publike igra već 11 godina, Marko Manojlović potpisaće režiju i komada „Pukovnik ptica“ čija se premijera očekuje krajem godine.

I u novoj sezoni Gradsko pozorište će se potruditi da predstave dopru do što većeg broja gledalaca u našoj zemlji, a to će se realizovati i u okviru novog projekta „Podgoričko Gradsko za śever“.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 + two =