Gradsko pozorište Podgorica – Festivalska uvertira u novu sezonu

 

 

 

Mjesec septembar u Gradskom pozorištu proteći će u znaku nekoliko važnih domaćih i regionalnih festivalskih pohoda predstava sa Lutkarske scene za djecu. Septembarski festivalski niz biće i lijepa uvertira u predstojeću sezonu i nove repertoarske poduhvate koji će uslijediti u skoroj budućnosti. 

Za početak, predstava „Romeo i Julija“ (14+), koju je po čuvenoj Šekspirovoj drami režirala Emilija Mrdaković, biće igrana 13. septembra u 20 sati u KIC-u „Budo Tomović“ na otvaranju šestog izdanja Međunarodnog festivala lutkarstva, Podgorica 2017. Festival će do 17. septembra u glavnom gradu okupiti brojna lutkarska pozorišta sa tri kontinenta, iz šest zemalja: Turske, Albanije, Kenije, Srbije, Ukrajine i Crne Gore.

 

 

Već 15. septembra ansambl „Bajke o ribaru i ribici“ (6+) u režiji Evgenija Ibragimova, takođe u produkciji Lutkarske scene za djecu, predstaviće se u okviru takmičarskog dijela devetog Bugojanskog lutkarskog bijenala. Predstava će biti izvedena u 11:15 sati u pozorišnoj dvorani KSC Bugojno.

 

 

Bugojansko lutkarsko bijenale je renomirani festival lutakarskih pozorišta sa prostora ex-Jugoslavije. Prvo Bijenale održano je 1979. godine i redovno je organizovano u Bugojnu do 1991, i u tom periodu nosilo je ime – Bijenale jugoslovenskog lutkarstva. Od 1989. do 2013. godine Bijenale nije održavano. U organizaciju JU Kulturno sportski centar Bugojno, Bijenale je obnovljeno 2013. i održava se svake druge godine u ovom gradu naizmjenično sa Susretom pozorišta/kazališta lutaka Bosne i Hercegovine. Na Bijenalu po pozivu učestvuju predstave iz regiona koje su u svojim državama osvojile najznačajnije nagrade u protekloj godini.

Nakon Bugojna, „Bajka o ribaru i ribici“ festivalski put nastaviće u Zagrebu, gdje će 18. septembra, u 13 sati, biti igrana u Kulturnom centru Travno, u okviru 50. izdanja Međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF. Jubilarni PIF ove godine održava se od 16. do 22. septembra.

PIF (Pupteatra Internacia Festivalo) je manifestacija esperantskih korijena sa pedesetogodišnjom internacionalnom reputacijom na lutkarskoj festivalskoj sceni. I ove godine predstaviće najpoznatija lutkarska pozorišta i najeminentnija ostvarenja evropske i svjetske produkcije. PIF je kvalitetom predstava, uličnim programima, izložbama, lutkarskim radionicama, filmovima, okruglim stolovima i seminarima, izdavačkom djelatnošću, ali brojnim drugim različitim sadržajima uvrstio Hrvatsku među najuvaženije destinacije lutkarskog svijeta.

Septembarska gostovanja Gradsko pozorište završiće u Nikšićkom pozorištu 27. septembra, kada u dva termina, u 12 i 14h, igra takođe „Bajku o ribaru i ribici“ koju je po Puškinovom djelu režirao Evgenij Ibragimov. 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 1 =