Gradsko pozorište Podgorica na 25. Kotorskom festivalu pozorišta za djecu

 

 

Gradsko pozorište, tradicionalno, i ove godine predstaviće se publici Kotorskog festivala pozorišta za djecu. Repertoar jubilarnog, 25.   festivala posvećenog najmlađoj pozorišnoj publici sadrži čak četiri predstave Gradskog pozorišta, koje će biti igrane u takmičarskom segmentu ili revijalnom dijelu glavnog programa.

 

U takmičarskoj selekciji glavnog programa, u četvrtak 6. jula u 21:30h na Ljetnjoj pozornici u Kotoru biće izvedena predstava „Romeo i Julija“ (10+) koju je po Šekspirom djelu režirala Emilija Mrdaković, a 8. jula u isto vrijeme, takođe na Ljetnjoj pozornici, igra komad „Mi djeca sa stanice Zoo“ (14+), u režiji Ane Vukotić. 

U revijalnom dijelu, 7. jula u 21:30h na Pjaci od kina biće igran koprodukcijski projekat sa Kotorskim festivalom pozorišta za djecu „Kinez“ (12+), koji je po drami Maje Todorović režirala Anja Suša. Učešće Gradskog pozorišta na 25. Kotorskom festivalu pozorišta za djecu završava 11. jula u 20h kada će u Kulturnom centru „Nikola Đurković“ (takođe u revijalnom dijelu glavnog programa) biti igrana predstava „Kod Nojeve barke u osam“ (5+), koju je po tekstu Urliha Huba režirao Robert Valtl. 

„Romeo i Julija“ nova je produkcija Lutkarske scene i rađena je u kombinaciji lutkarskog i dramskog teatra, kao romantična tragedija mlade generacije koja odrasta u surovom svijetu. Kroz vanvremensko Šekspirovo djelo pokušava se mladima usaditi optimizam i vjera da jedino čiste namjere i ljubav mogu da preobraze ovaj mračni svijet i učine ga boljim.

Ulogu Romea tumači Vule Marković, Juliju igra Jelena Simić, a pored njih u podjeli su i: Goran Slavić, Omar Bajramspahić, Davor Dragojević, Dejan Đonović, Ivana Mrvaljević/Branka Femić, Katarina Krek, Miloš Pejović i Željko Radunović.

Uz rediteljku Emiliju Mrdaković, u autorskom timu su i Svila Veličkova (scenograf, kostimograf i kreator lutaka), Jovan Obradović (kompozitor), Dubravka Drakić (lektor) i Slavka Nelević (koreograf). 

Kultnu autobiografsku priču Kristijane Felšerinov „Mi djeca sa stanice Zoo“ adaptirao je Boris Kovačević. Savremenim scenskim jezikom priča razotkriva veliki problem dječje narkomanije i dječje prostitucije, ali i čitav društveni kontekst koji omogućava da se ovi problemi nesmetano razvijaju… Predstava ujedno otvara i pitanja koja su neminovnosti odrastanja svakog tinejdžera.

Igraju: Jelena Simić, Momčilo Otašević, Petar Burić, Gorana Marković, Ivana Mrvaljević/Maja Šarenac, Dejan Đonović, Katarina Krek, Božidar Zuber, Davor Dragojević, Pavle Popović, Sejfo Seferović, Jelica Vukčević, Milica Šćepanović, Marija Labudović, Marija Đurić, Jelena Đukić, Vule Marković i Omar Bajramspahić.

Uz rediteljku Vukotić, autorski tim čine i: Balša Poček (dramaturg), Branko Hojnik (scenograf), Sonja Vukićević (koreografkinja), Aleksandar Radunović Popaj (kompozitor), Lina Leković (kostimografkinja) i Mara Radović (lektorka). 

„Kinez“ je priča o ljubavi, prijateljstvu i mašti. O čarobnjaku „Kinezu“ koji može da vidi šareni svijet drugačijim očima. Ovo je, takođe, priča i o današnjem vremenu, ali i o sjećanju na neko drugo vrijeme koje nijesmo zaboravili i nikada nećemo. Komad dotiče mnoge neuralgične tačke naših (post)tranzicionih trauma čije su najveće žrtve upravo djeca.

Igraju: Jelena Simić, Emir Ćatović i Goran Slavić, a značajno učešće ima i hor Muzičke šloke „Vasa Pavić“, sa dirigentom Sašom Barjaktarovićem. Kostimograf je Maja Mirković, scenograf Zoran Petrov, a kompozitor Igor Gostuški. 

„Kod Nojeve barke u osam“ zabavna je i poučna priča o biblijskom Potopu, a ujedno je i himna prijateljstva, solidarnosti i tolerancije. Rafiniranog stila, sa puno humora, katkad i vesele burleske, tekst njemačkog autora Urliha Huba posljednjih godina afirmisao se kao najveće evropsko otkriće za najmlađu publiku.

Igraju: Slaviša Grubiša, Smiljana Martinović, Goran Slavić, Branko Ilić i Sejfo Seferović. Pored reditelja Valtla, autorski tim čine: Natalija Vujošević (scenografkinja), Tijana Todorović (kostimografkinja), Nemanja Bečanović (kompozitor), Slavka Nelević (koreografkinja), Miha Horvat (dizajner svjetla), Đorđe Krivokapić (prevod teksta).

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 + 7 =