Gradsko pozorište Podgorica na 26. Kotorskom festivalu pozorišta za djecu

 

 

Tradicionalno, i ove godine Gradsko pozorište učestvovaće na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu koji će biti održan od 1. do 12. jula pod sloganom „Put oko svijeta“. U okviru 26. izdanja ove važne teatarske svetkovine posvećene najmlađoj pozorišnoj publici biće izvedene dvije predstave Gradskog pozorišta – „Modro blago“ i „Kinez“.

U takmičarskoj selekciji glavnog programa, u ponedjeljak 2. jula u 21:30 sati na Ljetnjoj pozornici u Kotoru ansambl Gradskog pozorišta igraće „Modro blago (8+) koje je prema motivima istoimenog dječjeg klasika iz pera Dušana Kostića, napisao i dramatizovao Stevan Koprivica, a režirala Staša Koprivica. Dan kasnije (3. jul), u istom terminu, takođe na Ljetnjoj pozornici ali van takmičarske konkurencije, biće izveden komad „Kinez“ (12+) koji je po nagrađenoj drami Maje Todorović režirala Anja Suša.

„Modro blago“ uzbudljiva je priča o potrazi za blagom grupe tinejdžera smještena je u šezdesete godine prošlog vijeka, a radnja se dešava u Herceg Novom. Kroz ovaj avanturistički komad akcentovan je niz značenja koja se tiču današnjeg mladog gledaoca: relativizacija bogatstva, konstanta zla oličenog u neonacizmu… Predstava je i svojevrstan poziv mladima da u sopstvenom istorijskom nasljeđu i predanju otkriju uzbudljivi svijet etičkih vrijednosti. Igraju: Vule Marković, Jelena Simić, Vukan Pejović/Omar Bajramspahić, Pavle Popović, Branka Femić, Dejan Đonović, Jelica Vukčević/Marija Đurić, Maja Šarenac, Goran Slavić i Emir Ćatović. U autorskom timu su i scenografkinja Vladislava Munić-Cunnington, kostimografkinja Magdalena Klašnja i kompozotor Srđan Marković.

 

 

„Kinez“ je priča o ljubavi, prijateljstvu i mašti. O čarobnjaku „Kinezu“ koji može da vidi šareni svijet drugačijim očima. Ovo je, takođe, priča i o današnjem vremenu, ali i o sjećanju na neko drugo vrijeme koje nijesmo zaboravili i nikada nećemo. Komad dotiče mnoge neuralgične tačke naših (post)tranzicionih trauma čije su najveće žrtve upravo djeca. Predstava je rađena u koprodukciji Gradskog pozorišta, Kotorskog festivala pozorišta za djecu,  Kulturnog centra „Nikola Đurković“ i ASSITEJ centra Crna Gora.

Igraju: Jelena Simić, Emir Ćatović i Goran Slavić, a značajno učešće ima i hor Muzičke šloke „Vasa Pavić“, sa dirigentom Sašom Barjaktarovićem. Kostimograf je Maja Mirković, scenograf Zoran Petrov, a kompozitor Igor Gostuški.