Gradsko pozorište Podgorica – Predstava „Čuvari tvog poštenja“

 

 

Svjetski dan teatra – 27. mart

Gradsko pozorište obilježiće śutra, 27. marta, u 20 sati, Svjetski dan teatra, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ igranjem predstave „Čuvari tvog poštenja“ Borisa Liješevića i čitanjem tradicionalne poruke koju je ove godine kao predstavnik Evrope napisao Sajmon Mekbarni. Ovaj svestrani britanski dramski umjetnik (glumac, dramski pisac, reditelj) jedan je od osnivača čuvenog Teatra Komplisite u Londonu, a njegovu poruku pred početak predstave pročitaće glumac Emir Ćatović.

 

Međunarodni teatarski institut (Uneskova asocijacija osnovana s ciljem povezivanja pozorišnih djelatnika i lakšeg protoka informacija) u 2018. godini obilježava sedam decenija postojanja, pa je tradicionalnu poruku za ovogodišnji Svjetski dan pozorišta napisalo pet najznačajnijih stvaralaca iz globalnih regiona Uneska: Afrike, Amerike, Arapskih zemalja, Pacifičke Azije i Evrope. Cilj ovakvog obilježavanja međunarodnog teatarskog praznika jeste ukazivanje na značaj multikulturalnosti i internacionalne saradnje i razmjene. Poruke su, pored predstavnika evropske regije, napisali i: Ram Gopal iz Indije, Maja Zbib iz Libana, Sabina Berman iz Meksika i Vere Vere Liking iz Obale Slonovače.

Svjetski dan pozorišta proslavljaju teatarske kuće širom planete od 1962. godine. Internacionalni teatarski institut (ITI) organizuje obilježavanje ovog važnog praznika na datum kada je otvoren Teatar nacija u Parizu. Svake godine na ovaj dan pozorišta u svijetu, nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i cjelokupna internacionalna teatarska zajednica organizuju razne aktivnosti, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv Instituta, piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda. Poruka se prevodi na više desetina jezika, čita pred hiljadama gledalaca u pozorištima, štampa i emituje u novinama, časopisima, radio i TV stanicama na svim kontinentima. Svjetski dan pozorišta prilika je za teatarske djelatnike da podsjete javnost na snagu scenskih umjetnosti i stvaralaštva koje proizilazi iz kolektivnog kreativnog čina. Prvu poruku za Svjetski dan pozorišta napisao je Žan Kokto 1962. godine. 

„Čuvari tvog poštenja“ autorski je projekat Borisa Liješevića, a rađen je u kreativnoj sinergiji sa glumačkim ansamblom Gradskog pozorišta. Ideju za komad Liješević je pronašao u stihu crnogorske himne, u težnji da preispita savremene društvene okolnosti i vrijednosti na kojima smo odgajani. Predstava postavlja brojna aktuelna pitanja poput onih – šta danas znači poštenje u Crnoj Gori, šta smo u stanju da žrtvujemo zarad časti i obraza, kakvi smo i gdje smo u odnosu na pretke, šta nam je donijelo vrijeme koje nas udaljava od osnovnog „koda“ naših predaka, te šta je ostalo od poštenja koje je iznjedrilo našu himnu.

Igraju: Dubravka Drakić, Božidar Zuber, Emir Ćatović, Branka Femić, Željko Radunović, Katarina Krek, Ivona Čović-Jaćimović, Sanja Popović, Pavle Ilić, Branko Ilić i Simo Trebješanin.

U autorskom timu, pored reditelja Liješevića, su i Rambo Amadeus koji je uradio muziku, Gorčin Stojanović kao scenograf, kostimografkinja Tijana Todorović i dramaturškinja Stela Mišković.