Gradsko pozorište Podgorica – Predstava „Cvrčak i mrav“

Predstava „Cvrčak i mrav“ (6+), koju je prema tekstu Milene Depolo režirao Branko Ilić, biće izvedena u neđelju, 22. septembra 2019. godine, u 12 sati u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“. Predstava je rađena u koprodukciji Teatra mladih, Kulturnog centra „Nikola Đurković“ iz Kotora, Gradskog pozorišta, Herceg festa i Budva Grad teatra.

Igraju: Branka Femić-Šćekić, Katarina Krek, Goran Slavić i Branko Ilić.

Scenografiju je osmislio Branko Ilić, kostimografiju potpisuje Tijana Todorović uz asistentkinju Martu Garčević, dok je za koreografiju zadužena Marija Brajković.

Muzika je djelo sastava „Who See“, a aranžman za song „Koji sam ja kralj“ uradio je Peđa Nedeljković. Lektorka je Katarina Krek, a tehnički direktor i dizajner svjetla Nikola Krstić.  

Riječ reditelja:

Ova dramatizacija Ezopove basne koju je napisala Milena Depolo je za đecu koja su u današnje vrijeme zatrpana obavezama i ne stižu da se igraju, za stariju đecu koja su na pragu odrastanja i počinju da se bune protiv svojih autoriteta i za sve autoritete ovog svijeta (roditelje, nastavnike, direktore, političare…)

Da shvatate da je potrebno, dobro i zdravo buniti se protiv autoriteta…

Cvrčak je umjetnik, a to zanimanje nije baš popularno, bar kod nas. Ako slučajno u životu odlučiš da budeš Cvrčak, sve će biti protiv tebe, osim tebe. I možda će ti biti teško, ali umjetnost će ti olakšati. Daće ti snage da izdržiš, daće ti slobodu da kažeš, daći ti širinu da razumiješ i daće ti zadovoljstvo da uživaš.

Biti vrijedan je dobra osobina i rad je važan, ali jednako važna je i igra. Jedan cvrčak Herman Hese kaže da se u životu ne mora ništa, samo se mora biti srećan.

I igra može biti rad, ako samo imaš dar.
Ako sebi u igru ti pretvoriš u rad,
Život će ti biti tad vječiti ‘lad.
Tada neće biti važno
dal’ si Cvrčak il’ si Mrav,
Živjećeš hrabro, snažno
Kao da si Lav!

Na ove stihove i u svoj život dodaj bit (bit je ritam u hip hopu, znači još i damar srca, ali još znači i suština) i radi ono što voliš, pa ćeš viđeti koliko si vrijedan i vrijedna.

Branko Ilić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × three =