Gradsko pozorište Podgorica – Predstava „Kinez“

Predstava „Kinez“ (14+), koju je po nagrađenoj drami Maje Todorović režirala Anja Suša, biće igrana u petak 19. aprila 2019. godine, u 20 sati, u sali Dodest KIC-a „Budo Tomović“. Projekat je rađen u koprodukciji Gradskog pozorišta, Kotorskog festivala pozorišta za djecu,  Kulturnog centra „Nikola Đurković“ i ASSITEJ centra Crna Gora. Ovo izvođenje je rasporodato, pa će u predstavi ovog puta uživati učenici iz Đačkog parlamenta OŠ „Štampar Makarije“.

Komad dotiče mnoge neuralgične tačke naših (post)tranzicionih trauma čije su najveće žrtve upravo đeca. Kroz naizgled jednostavnu priču o rađanju prijateljstva između đečaka i đevojčice i pronalaženju zrna smisla i razuma u svijetu surovih predrasuda, neprepoznavanja i neuvažavanja drugih i drugačijih, reflektuju se daleko složenije teme o savremenom društvu koje nije naklonjeno nježnosti, iskrenosti i koje, iznad svega, prezire slabost. „Kinez“ je, takođe, priča o ljubavi, prijateljstvu, mašti i o čarobnjaku, Kinezu, koji može da vidi šareni svijet drugačijim očima. Ovo je pripovijest i o današnjem vremenu, ali i o śećanju na neko drugo doba koje nijesmo zaboravili i nikada nećemo.

Igraju: Jelena Simić, Emir Ćatović i Goran Slavić, a značajno učešće ima i hor Muzičke šloke „Vasa Pavić“, sa dirigentom Sašom Barjaktarovićem.

Kostimografkinja predstave je Maja Mirković, scenograf Zoran Petrov, a kompozitor Igor Gostuški.