Gradsko pozorište Podgorica – Premijera „Na ivici neba“


Predstava „Na ivici neba“ (5+), u produkciji Lutkarske scene za đecu Gradskog pozorišta, premijerno će biti izvedena u petak 13. decembra 2019. godine, u 20 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“, u okviru manifestacije Decembarska umjetnička scena – DEUS 2019. Nesvakidašnju lutkarsku priču o snazi mašte, slobodi, prijateljstvu i zaboravljenim đečjim željama, režirala je ugledna bugarska režiserka Veselka Kuncheva.

Prvu saradnju sa našim teatrom ona je ocijenila veoma uspješnom.

-Proces nastajanja predstave bio je veoma interesantan, a glumci odlični. Nadam da će se i đeci sviđeti, jer riječ je o maštovitoj priči zasnovanoj na neobičnom prijateljstvu između đečaka i vještice, koja govori o tome koliko svijet može da bude bogat, samo ako otvorimo svoje srce i um – kazala je Kuncheva.

Koreograf Yavor Kunchev pohvalio je glumce koji su uspjeli da, s lutkama u rukama, odgovore na njegov koreografski izazov u izuzetno zahtjevnim plesnim tačkama ovog svojevrsnog rokenrol mjuzikla.

Umjetnički direktor Gradskog pozorišta Dušan Kovačević, podsjetio je da je Bugarska zemlja u kojoj je lutkarska teatarska tradicija na zavidnom nivou, te da je to, između ostalog, preporučilo Veselku Kunchevu i njen tim za saradnju sa našim teatrom. Kovačević je napomenuo da ovim komadom Gradsko pozorište teži da, između ostalog, podstakne đecu da razvijaju maštu i igraju se.

– U svijetu interneta đe je đeci dostupno sve, imaginacija se zapostavlja. Ne podstičemo đecu da maštaju kao nekada, kada su odrastale starije generacije kojima nijesu bila dostupna ova čudesa od tehnologija. Želimo da inspirišemo đecu da i danas maštaju kao mi nekada, da se zabavljaju sami, jer đečji mozak je nepresušniji od Gugla ili interneta – kazao je Kovačević.

Glumica Jelena Simić ocijenila je rad na ovoj predstavi kao još jedno dragocjeno iskustvo, posebno zbog saradnje sa rediteljkom Kunchevom. Proces je, kako kaže, obilježio izazovan rad na savladavanju novog tipa lutaka, ali i vedrina u cijeloj ekipi. Ona će kroz lutku oživjeti lik male vještice Šo, koja se buni protiv pravila koja važe u svijetu i vještica i ljudi.

-Za nju ta pravila ne postoje, jer ona ima svoju viziju i pravila u kojima važe one želje koje se odnose na prijateljstvo, ljubav, razumijevanje… Nadam se da ću uspjeti da oživim Šo na taj način da je đeca jako zavole i počnu da se ugledaju na nju. S druge strane, želim da vjerujem da će i roditelji koji budu gledali predstavu osvijestiti da đecu ne treba sputavati, da im treba omogućiti slobodu i u najmanjem uzrastu – napomenula je Simić.

Lazar Đurđević, student druge godine Glume na cetinjskom FDU, u klasi prof. Branka Ilića, prvi profesionalni angažman na pozorišnim daskama imaće upravo u našoj predstavi.

– Bilo je veoma zabavno i izazovno raditi „Na ivici neba“. Ovo je priča o prijateljstvu i pripadanju koja njeguje različitosti i jedva čekam da vidim kako će se svidjeti publici – kazao je Đurđević.

Pored Simić i Đurđevića, uloge u predstavi povjerene su i Katarini Krek, Vanji Jovićević, Milošu Pejović, Jovanu Daboviću, Maji Stojanović, Jeleni Đukić i Lari Dragović.

Dramaturgiju potpisuju Veselka Kuncheva i Ina Bojidarova, scenografiju, kreativno rješenje i izradu lutaka Marieta Golomehova, a koreografiju Yavor Kunchev. Muzika je djelo Hrista Namlieva. Prevod sa bugarskog uradio je Davor Dragojević, koji sa Katarinom Krek potpisuje i prevod teksta songova.

Prva repriza predstave zakazana je za subotu, 14. decembar, u 12 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“.Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − six =