Gradsko pozorište Podgorica sa predstavom „Kod Nojeve barke u osam“ gostuje u Poljskoj

 

 

Predstava „Kod Nojeve barke u osam“, u produkciji Dramske scene za djecu Gradskog pozorišta, 2. juna 2017.godine, predstaviće se poljskoj publici u okviru takmičarske selekcije 30. izdanja Međunarodnog teatarskog festivala „U koferu“, koji se već tri decenije održava u Lomži. Nakon festivalskog učešća, „Barka“ će „otploviti“ u Varšavu gdje će 4. juna biti igrana u čuvenom pozorištu lutaka „Guliver“.

 

 

Osim Gradskog pozorišta, u okviru jubilarnog izdanja prestižne manifestacije u Lomži predstaviće se i teatarske kuće iz Njemačke, Italije, Japana, Rusije, Slovačke, Španije, Izraela, Irana, Ukrajine, Litvanije i, naravno, zemlje domaćina Poljske.

Prema tekstu savremenog njemačkog autora Urliha Huba, predstavu „Kod Nojeve barke u osam“ režirao je slovenački reditelj Robert Valtl.

Rafiniranog stila, sa puno humora, komad Urliha Huba posljednjih godina afirmisao se kao najveće evropsko otkriće za najmlađu publiku. Ova zabavna i poučna priča o biblijskom potopu, govori i o prijateljstvu, solidarnosti, toleranciji, poštovanju drugačijeg…

 

 

Junaci priče su tri pingvina koji su spletom okolnosti, putem goluba, dobili vijest o Potopu koji će zadesiti planetu. Tu je i Noje, starac sa dugom sijedom bradom, koji se u osam sati uveče sprema da na barku ukrca po dva predstavnika od svake žive vrste, kako bi negdje daleko izgradio novi i bolji svijet. Dva prijatelja pingvina ne žele da ostave trećeg, najmlađeg, i domišljato ga u koferu ukrcavaju na barku punu životinja…

Igraju: Slaviša Grubiša, Smiljana Martinović, Goran Slavić, Branko Ilić i Sejfo Seferović.

Uz reditelja Valtla, autorski tim čine i: Natalija Vujošević (scenografkinja), Tijana Todorović (kostimografkinja), Nemanja Bečanović (kompozitor), Slavka Nelević (koreografkinja), Miha Horvat (dizajner svijetla), Đorđe Krivokapić (prevod teksta).

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three + 8 =